Korridorenes dronning kjempet mang en kvinnesak. Hedret med en byste og en bauta i Steinkjer.
Norsk kvinnesakspioner og initiativtager til sanitetssaken. [Fredrikke Marie Gram] Født 31. mai 1843 i Trondheim. Datter av Louise Augusta Bing og David Andreas Gram d.y. Gift med Ole Anton Qvam. Død 10. september 1938 i Steinkjer. Gravlagt på Egge kirkegård.
Fredrikke Marie Qvam er født i Kjøpmannsgata 8 i Trondheim. Familien flyttet til By gård da hun var barn. Hun bodde på Gjevran gård som voksen. Qvam ble kåret til tidenes nordtrønder i 2017 av Trønder-Avisas lesere, da Nord-Trøndelag fylke ble avviklet.
Initiativtaker til Norske Kvinners Sanitetsforening
I 1896 ble det prøvd å starte en kvinneforening i regi av Norges Røde Kors. Resultatet ble at Norske Kvinners Sanitetsforening ble stiftet, hvor hun var formann i hovedstyret til 1933. 1898 stiftet hun sammen med Gina Krog Landskvinnestemmerettsforeningen, og som leder her gjorde hun en fremragende innsats for kvinnestemmeretten. I kraft av dette vervet ledet hun blant annet den Skandinaviske Kvindekongress i 1902.
Skolegrunnlegger
1899–1903 var hun formann i Norsk Kvinnesaksforening, og i 1900 grunnla hun sammen med Randi Blehr Norges første fagskole i husholdningsøkonomi. 1904–13 var hun viseformann i Norske Kvinners Nasjonalråd, hun var videre formann i Norsk nasjonalkomité til bekjempelse av hvit slavehandel og stifter av Maiblomstens landsforbund i 1909.
Kvinneoppropet i 1905
Qvam var sentral i forløpet til kvinneoppropet som støttet unionsoppløsningen i 1905, og hadde betydelig kontakt gjennom sin manns politikernettverk i Venstre. Måten hun nådde frem til ulike kvinnegrupper på, har blitt kalt «husmorlinjen», og i tidsskriftet Samtiden ble hun i 1915 benevnt «Korridorenes Dronning». En av hennes taktikker var å kontakte fruer som var gift med landets ledende menn, for derved å få en sterkest mulig indirekte innflytelse.
Utmerkelser
|