Forskningssenter med utgangspunkt i data fra tre befolkningsundersøkelser gjennomført i Nord-Trøndelag.
Forskningssenter. Forskningsvegen 2, Levanger. Etablert 18. september 1984. Sysselsetter 30 personer [2020] Daglig leder er Marit Næss. Er en del av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
HUNT forskningssenter gjennomfører befolkningsundersøkelser i Nord-Trøndelag, driver medisinsk og helsefaglig forskning, forvalter data og biologisk materiale (biobank) til forskning.
Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT)
Basisen for HUNT forskningssenter er data fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag: Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning til forskningsformål.
Dataene er framskaffet gjennom befolkningsundersøkelser gjennomført i Nord-Trøndelag: HUNT1 (1984-1986), HUNT2 (1995-1997) og HUNT3 (2006-2008) og HUNT4 (2017-2019). Undersøkelsene omfattet alle innbyggerne over 13 år. Til sammen har 120.000 personer deltatt med informasjon, 80.000 personer har avgitt blodprøver.
Lokalisering
Ved oppstarten i 1984 ble det leid lokaler i Sanitetshuset i Verdal. I 1992 flyttet forskningssenteret til «UV-senteret» på industriområdet i Verdal. Biobanken var tilknyttet Sykehuset Levanger.
Høsten 2007 flyttet biobanken inn i nybygde lokaler i Levanger (Forskningsvegen 2), i tilknytning til Sykehuset Levanger. I desember 2009 flyttet forskerne og administrasjonen også til Levanger.
Organisering
HUNT-forskerne var opprinnelig en del av Gruppe for helsetjenesteforskning og Norges forskningsråd. I 1982 ble de en del av Folkehelsa (i dag Nasjonalt institutt for folkehelse). Fra 1. januar 2001 ble HUNT-forskningsenter del av Det medisinske fakultet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
Ledere
Historien
I 1976 ble Gruppe for helsetjenesteforskning etablert under Norges forskningsråd, med Peter F. Hjort som leder. Denne forskningsgruppa interesserte seg for de store folkesykdommene. Fylkeslege Edward Fjærtoft i Nord-Trøndelag var medvirkende til at prosjektet brukte Nord-Trøndelag som område for sine befolkningsstudier
Jostein Holmen, fra Verdal, ble stipendiat og tilknyttet gruppen i 1980. Som ledd i hans doktorgrad var det behov for å undersøke hvor mange som gikk rundt med uoppdaget høyt blodtrykk. Samtidig hadde Kristian Midthjell, også fra Verdal, startet en diabetesstudie på eget initiativ, som etter hvert ble en del av forskningsgruppa. Disse prosjektene dannet grunnlaget for den første befolkningsundersøkelsen, Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, i 1984.
|