I dag Norges største spesialiserte fabrikk for slakting av gris. I 1927 startet kjøttsamvirket avdeling i Steinkjer. Eget slaktehus ble etablert i 1937, og nytt sentralslakteri sto ferdig i Steinkjer i 1960.
Slakteri. Hamnegata 20. Eid av Nortura BA.
Nortura
Steinkjer er Norges største spesialisert fabrikk
for slakting og skjæring av gris. I 2005/2006 ble anlegget utbygd for 69 mill kroner til
et helintegrert anlegg for å slakte, skjære og finstykke gris ved bruk av ny
teknologi innen logistikk, superkjøling og sporbarhet.
Dagens anlegg sto ferdig
høsten 1960 og hadde en kapasitet på 2000 tonn og kostet bortimot 8
millioner kroner. Bøndernes Salgslag (kjøttsamvirket) har hatt avdeling i
Steinkjer
siden 1927 og dagens anlegg er det tredje i rekken. I peridone 1950 til 1965 hadde Bøndernes salgslag butikk i Kongens gate 35.
Nortura, Gilde og Bøndernes salgslagSlakteriet i
Steinkjer har vært
en del av norsk kjøttsamvirke opp gjennom tiden. Navnet og konstellasjonene har
vært mange: Bøndernes salgslag, Gilde Bøndernes Salgslag BA og Nortura Steinkjer.
Nortura BA er et norsk konsern, og et resultat av fusjonen
mellom samvirkeforetakene Gilde Norsk Kjøtt BA og Prior Norge BA
høsten 2006.
Nortura BA eies av ca. 31 000
norske bønder. Gilde er et varemerke som eies av selskapet Nortura BA.
Norturas datterselskap, Gilde Norge BA, har ansvar for produktutvikling,
markedsføring og salg av Gilde-merkede varer. Slakteriet på
Steinkjer er et av Gildes produksjonsanlegg og er
Norges største slakteri av gris.
Det første slakteriet
Den 25. januar 1927 ble
A/S Bøndernes Salgslag,
Steinkjer, stiftet. De var lokalisert i Kongens gate mnr. 147, den såkalte Fossgården på Sannan (tilsvarer Kongens gate 38 i dag). Slaktedyrene
sto på vent i Nøssgården på Nordsia (i dag Kongens gate 9) før slakting. Dyrene
som skulle slaktes ble leid gjennom Kongens gate, over brua til Fossgården, hvor slaktingen foregikk i bakgården.
I Nøssgården var Martine Hokstad på plass og
fôret dyrene og melket kyrne, når det var nødvendig. Hun beholdt melka som betaling
for arbeidet og leverte den på meieriet som lå like ved.
Eget slakteri i 1937
Arbeidsforholdene i
Fossgården holdt ikke mål på noen måte. I 1934 ble et kommunalt slakteri
drøftet og saken utredet. Utover 1935 kom Norges Kjøtt og Fleskesentral (NKF) på banen
og tok ansvaret for å bygge slakteri som stod ferdig i 1937 på Sneppen.
Salgslaget hadde sine lokaler i Fossgården til 1937.
Gratis tomt
Steinkjer
kommune ga vederlagsfritt skjøte på høvelig tomt, gratis opparbeidelse av gate,
kloakk- og vannledninger samt gratis grunn til sidespor fra jernbanen og ned på
Sneppen.
Norges Kjøtt og Fleskesentral skulle videre være fritatt for eiendoms- og formueskatt av slaktehuset,
kommunale avgifter, deriblant vannavgift. Kommunen hadde vist sjenerøsitet for
å få fortgang i byggingen av slaktehus.
Fjøs i brygga
Slaktehuset ble tatt i
bruk i 1937, men den offisielle åpningen fant først sted et års tid senere, den
21. oktober 1938. Ei brygge tilhørende Innherred Dampskibsselskap leid som
fjøs. Brygga var også brukt som oppstallingsplass for dyr som skulle fraktes
med båter til og fra
Steinkjer. Barbara og
Oluf Brandsås hadde ansvaret for dyrene på brygga, både fôring og melking, når
det var nødvendig. Oppstallingsprisen var 10 øre døgnet pr. dyr.
Eget fjøs
I 1940 ble det bygd fjøs/stall
like øst for anlegget. Nora Seem, som hadde et lite bruk oppe på Guldbergaunet,
påtok seg arbeidet med å melke, fôret og vatne dyrene. Hun kjørte rundt med en
fjording, leverte melka på meieriet og hentet skyller rundt omkring i byen til
sine egne griser.
Krigsårene
Steinkjer
Slakteri var en av de få bygningene som sto uskadet igjen etter bombingen 21.
og 22. april 1940.
Slakteriet ble bukt
til provisorisk meieri til nymeieriet på Sannan sto klart til bruk 24. november
1941.
Nytt slaktehus i 1960
Etter andre verdenskrig ble det arbeidet
med utvidelsesplaner for
Steinkjer Slaktehus.
Kapasiteten var for liten, arbeidsforholdene for dårlige og lokalitetene var i
en slik forfatning at det var umulig å holde en akseptabel hygienisk standard
på arbeidet som skulle utføres. Etter en lang og bitter lokaliseringsstrid med Verdal
ble det først i 1957 vedtatt å bygge nyt slakteri i
Steinkjer
som sto ferdig høsten 1960 på Sneppen.