Norges første hel-maskinelle potetkokeri for ensilering av poteter.
Potekokeriet. Lokalisert ved Sørsikaia og Steinkjer slakteri. Anlegget ble tatt i bruk 9. oktober 1951 og var i drift til 1961.
Potetkokeriet ble etablert av Bøndenes Salgslag og var Norges første hel-maskinelle potetkokeri i stor skala for ensilering av poteter til dyrefôr til gris.
Kokeprosessen
Prinsippet var at bonden kom med frasortert poteter som ble kokt, og fraktet tilbake for konservering på gården.
I kokeriet ble poteten først ført over ei rist for bortsiling av løs jord. Videre gjennom ei vassrenne og opp i ei vaskemaskin og transportert på transportband til kokerne. Poteten ble kokt ved at vassdamp ble presset inn i kjelen. Kokingen tok 15 til 20 minutter. Til slutt ble den kokte poteten tømt rett på lastebil.
Kokeriet hadde kapasitet til 40 tonn i uka.
Avviklet i 1961
I 1960 tok Bøndenes Salgslag i buk nytt slakteanlegg på Sneppen, I den anledning ble potet kokeriet sanert.
Nytt anlegg ble etablert i 1963 på Lundflata i regi av Steinkjer Halmlutingsanlegg/Steinkjer potetkokeri. Her kokte man poteter fram til midten av 1970-tallet (muligens lengere). Det ble også etablert flere lokale potetkokerier i bygden rundt Steinkjer.
Gikk ut av bruk
Ensilering av poteter var mye brukt i perioden 1950 til utpå 1980-tallet. På 1980-tallet ble støtte (potet-/silotrygd) til ensilering avviklet. I dag gjøres det forsøk med nye måter å gjøre ensilering av poteter lønnsomt.
Ensilering
På 1950-tallet var ensilering en ny teknologi. Ensilering er, innenfor jordbruk, konservering av plantemateriale til fôr under forhold uten tilgang på oksygen og med et så surt miljø (pH under 4,8) at skadelig gjæring ikke inntreffer. Ensilering brukes i dag som konservering av gras ved rundball- og silolegging.
|