Grenda som ble trafikknutepunkt og bygdesenter først på 1900-tallet, for så å vende tilbake til å være et boligområde.
Tettbebyggelse i Steinkjer kommune, 11 kilometer nordøst for Steinkjer ved Snåsavatnets utløp, 226 innbyggere (2001). [Naustvollen] I dag et boligområde, på begge sider av Sundelva.
Naustvollen og Sunnan
Før 1900 var navnet på østsiden av elva - Stodsiden - Naustvollen. Mens gården på vestsiden av elva hette Sundan/Sunnan. Navnet Naustvollen henspeiler på at Forset gård hadde naust ved strandkanten til Snåsavatnet. Sunnan etablerte seg som navn i forbindelse med at jernbanen ble anlagt og (ende)stasjonen ble hetende Sunnan. Dessuten gjorde jernbanebrua det slik at kaia måtte flyttes til Sundlandet. Dermed ble vestsiden av elva «sentret», og gradvis etablerte navnet Sunnan seg på hele tettstedet.
Stedsutvikling
Før 1870 var det liten aktivitet på Naustvollen. Foruten Forset gårds sagbruk (som ble nedlagt ca. 1900) var det kun en husmannsplass i området.
I 1871 ble det bygd bru over Sundelva, vegen ble utbygd, båttrafikken på Snåsavatnet økte, brevhus/poståpneri ble etablert i 1891 og stedet ble et gryende trafikknutepunkt. I 1925 ble det bygd ny steinbru.
Jernbanen ga oppsving
I 1905 ble Sunnan endestasjon (Sunnan jernbanestasjon) på Nordlandsbanen, fram til den ble videreført i 1926. Dette ga en oppblomstring av Sunnan-samfunnet. Jernbaneforbindelsen gjorde Sunnan til et kommunikasjonsknutepunkt ved å koble båttrafikken på Snåsavatnet med jernbanene. Bosettingen økte og det ble grunnlag for både handelsvirksomhet og kafédrift.
I perioden 1920 til 1926 ble jernbanen bygget videre nordover, og Sunnan fikk ytterligere oppsving på grunn av anleggsarbeidet. Utover 1930-tallet gikk aktiviteten betydelig ned på Sunnan.
Næringsliv
Tømmerfløyting har alltid vært viktig for Sunnan. Den første butikken var i «Raustu» tidlig på 1880-tallet. Det ble etablert handelslag (Naustvollens Handelslag) i 1887, som etter er par år ble A/S Naustvollens Handelsforening og kjøpt av J.K. Barkhald i 1912.
På slutten av 1800-tallet ble det etablert meieri (Naustvolden meieri, 1887 til 1918) og samvirkelag (1918 til 1990). Det var flere bakeri på stedet, slakteri, smed og diverse andre håndverkere.
Arbeidsplassene forsvinner
På 1950-tallet besto næringsliv også av Nøstvold håndballfabrikk, Sunnan kjeks og flatbrødfabrikk (Sunnan lefsefabrikk) og Strindmo & Høin snekkerbedrift.
Postkontoret ble lagt ned i 1966 og jernbanestasjonen avviklet i 1988. Samvirkelaget la ned i 1990 og lefsefabrikken avsluttet produksjonene i 1993. Etter det har stedet vært et ordinært boligfelt, og grendehuset er fortsatt intakt.
Sunnan/Sundan
Navnet kommer av norrønt ’sundar’, som er flertall av sund. Opprinnelig skrivemåte er Sunnan. I 1972 ble Sundan anbefalt som skrivemåte. Året etter ble også Sunnan godkjent. I offentlig sammenheng er Sundan anbefalt brukt. Lokalt blir Sunnan brukt.
|