En av Trøndelags største kommuner i folketall.
Kommune i Trøndelag fylke. Etablert i 7. mai 1857. Areal: 2.165 kvadratkilometer. Innbyggere: 24569 [2020]. Kommunen har Norges geografiske midtpunkt. Administrasjonssenter: Steinkjer.
Steinkjer kommune ligger rundt indre og nordvestre side av Beitstadfjorden. Steinkjer grenser i nordvest til Namsos, i nord til Overhalla, i nordøst og øst til Snåsa, i sør til Verdal, Inderøy og Indre Fosen, og i vest til Åfjord.
Steinkjer fikk sine nåværende grenser i 2020 da Verran kommune og Steinkjer kommuner ble sammenslått. I 1964 ble Ogndal, Egge, Sparbu, Stod, Kvam og Beitstad kommuner slått sammen med Steinkjer kommune. Før det var Steinkjer et lite byområde på 0,87 kvadratkilometer.
Bosetning
Folketallet har siden 1900 økt med årlig gjennomsnitt på 0,8 prosent fram til 1960. Siden har veksten avtatt, og folketallet har holdt seg relativt stabilt siden 1970. Jordbruksområdene har en relativt tett bosetning.
Administrasjonssenteret Steinkjer (12.908 innbyggere [1.1.2018]) er det største tettstedet. Andre tettsteder er Sparbu (617 innbyggere), Mære (460 innbyggere), Velde [Vellamelen] (439 innbyggere), Follafoss (397 innbyggere) og Malm (1268 innbyggere).
Næringsliv
Foredling av råvarer, handel, utdanning og bygg og anlegg utgjør betydelige sektorer i næringslivet i Steinkjer. Byen er også et administrativt sentrum, som gir Steinkjer flere hundre arbeidsplasser innenfor offentlig sektor. Steinkjer er en av landets største jord- og skogbrukskommuner med mange store bruk og særlig stor produksjon av korn og melk. Dagsavisen Trønder-Avisa og ukeavisen Steinkjer-Avisa kommer ut i Steinkjer.
Samferdsel
Steinkjer kommune har god forbindelse med distriktene rundt og landet for øvrig. Nordlandsbanen og E6 går gjennom Steinkjer, og like nord for sentrum tar Riksveg 17 av mot Namsos.
Offentlige institusjoner
Steinkjer kommune er et viktig administrasjons- og forretningssentrum med fylkesadministrasjonen og en rekke fylkesinstitusjoner for Trøndelag. I Steinkjer ligger Nord universitet, ellers videregående skoler med varierte studieretninger. Idrettsanlegget Guldbergaunet ligger like nordøst for sentrum.
Steinkjer svarer til sognene Mære, Ogndal og Henning i Sparbu prestegjeld, sognene Steinkjer og Egge i Steinkjer prestegjeld, Beitstad sogn i Beitstad prestegjeld og sognene Stod, Kvam og Følling i Stod prestegjeld, Nord-Innherad prosti i Nidaros bispedømme, Steinkjer lensmannsdistrikt i Inntrøndelag politidistrikt og hører under Inderøy domssogn.
Historikk og kultur
Steinkjer kommune er rik på fornminner med gravhauger, steinkretser og bautasteiner på Eggevammen, Tingvoll og Helge ved Byafossen, Toldnes og Skei i Sparbu. Ved Bardal og i Stod (Bølareinen) er helleristninger både fra steinalder og bronsealder. På Mærehaugen var gudehov og tingsted, nå Mære kirke, steinkirke fra 1100-tallet. På Egge ligger blant annet de gamle, kjente trøndergårder Nordre Egge, som var Kalv Arnesons gård, og Gjevran. Egge museum på Eggevammen nord for sentrum har flere gamle hus fra distriktet. Under den tyske invasjonen i 1940 ble Steinkjer bombet 21. april.
Navnet
Navnet kommer av norrønt ’Steinker’, demning eller brokar av stein, også brukt om oppdemming for fangst av fisk, for eksempel laks.
Beitstad, Sparbu og Stod
Da Norge fikk kommuner i 1837 besto dagens Steinkjer kommune av tre kommuner: Beitstad, Sparbu og Stod. Stod ble delt i Egge (1868), Kvam (1908) og Stod. Beitstad ble delt i Namdalseid (1903), Malm (1912) og Beitstad. Sparbu ble i 1907 delt i Skeid (Ogndal) og Sparbu kommuner.
|