Allsidig håndverker og god for gull.
Gullsmed, gravør, orgelbygger og elektriker. Født 28. oktober 1861 i Oppdal. Sønn av Marit Nysæther og Ole Lønseth. Død 9. august 1936, Steinkjer.
Tusenkunstner
Martin Lønseth var prisbelønt som gullsmed, en ettertraktet orgelbygger og hedret som oppfinner og konstruktør innen elektronikk.
I tillegg var han en dyktig forretningsmann og medlem av kommunestyret i noen år.
Dessuten hadde kunstneriske talenter som han dyrket gjennom å være musiker, sanginstruktør og treskjærer.
Arbeidserfaring
Sommeren 1884 åpnet Lønseth gullsmedverksted og butikk. Forretningen lå på Sørsia, omtrent der hvor Atleten ligger i dag, med fronten mot Kongens gate.
Forretningsgården ble ikke rammet av Sørsibrannen i 1900. Lønseth regnet seg selv som håndverker, men han drev også butikk.
Telefonentusiast
Lønseth hadde tidligere interessert seg for elektrisiteten og telefoniens muligheter. Han hadde sett telefonene i bruk, og med sine tekniske interesser, kunnskaper i elektrisitet begynte han å eksperimentere med telefon. Han bygde sitt eget telefonapparater, og anla egen telefonledning i Løsmarka for å kunne prøve dem ut (1890).
Sommeren 1891 var det stor Fylkesutstillingen i Steinkjer. I den forbindelse fikk Lønseth tillatelse til å legge opp en telefonlinje fra sin forretning til Langlis hotell, og videre til Arbeiderforenings festlokale der deler av utstillingen holdt til. Her kunne man ringe fra hotellet til utstillingen ved hjelp av Lønseths hjemmelagede telefonapparater og selvtrukne linjer.
I 1891 bygget han Steinkjer Telefonanlegg med apparater av egen fabrikat. Sener etablerte han flere telefonlinjer i Nord-Trøndelag. Han var også hjernen bak jernbanetelegrafen Hell-Sunnan som var ferdig i 1905
Diplom for tårnurtenner
Ved en utstillingen i Stockholm 1897 fikk han diplom for konstruksjon av en elektrisk, automatisk tenner for tårnur.
I 1908 etablerte Lønseth Steinkjer Elektrisitetsverk som senere ble overtatt av kommunen.
Orgelbygger
Som 9-åring hadde Martin Lønseth vært i Domkirken i Trondheim og latt seg imponere av orglets toner. Orglet og orgelmusikken gjorde så sterkt inntrykk på gutten at han fikk lyst til å bli orgelbygger. Knapt 20 år senere, i 1889, begynte han å sysle med orgelbygging ved siden av gullsmedhåndverket.
I 1909 bygde han et orgel til seg selv etter det nye pneumatiske systemet som han fikk innblikk i under sitt besøk på verdensutstillingen i Paris.
Etter hvert laget han orgler til mange kirker utover 1900-tallet: Kvam kirke, Skei kirke, Bodum kapell, Sandvollan kirke, Inderøy kirke, Ranheim kirke og mange flere. Til jubileet i 1914 restaurerte han orglet i Trondheims Domkirke, og da Domkirken fikk nytt orgel i 1930 skjedde monteringen under Lønseths ledelse.
|