Park rundt Steinkjer kirke. Anlagt i 1889, ødelagt i 1940. Kirka ble gjenoppbygd i på 1960-tallet med ny parkarrondering.
Parkarealet rundt Steinkjer kirke, og på en måte en integrert del av Steinkjer torg.
Parken inneholder Jakob Weidemann-monumentet, byste av Fredrikke Marie Qvam, skulpturen Vannpost, restene etter en fordums fontene og skilt som forteller om områdets forhistorie (kaupangen, Steinkjergården og kirker).
Anlagt i 1889, sørvest for og rundt kirka. Parken ble ødelagt i 1940, men ny kirke og park ble bygd på 1960-tallet. Området rundt kirka ble reaktualisert som park 16. juni 2017 i forbindelse med avdukingen av de restaurerte levningene av en gammel fontene, og skilting av områdets historie.
Thorsen og Solstad
Initiativ til parken ble tatt av kjøpmann og bankkasserer Halvor Thorsen som også finansierte anlegget. Amtsgartner Sedvard Leonard Solstad laget selve parkanlegget. Parken ble innviet i 1889. Stenkjær Træplantningsselskab sto for vedlikeholdet av parken.
Fontenen i parken ble anlagt i 1893, og finansiert av Steinkjer kommune.
Ødelagt i 1940
Parken ble ødelagt av bombingen 21. april 1940. I forbindelse med bygging av ny kirke ble området hevet på 1950-tallet og restene etter parkanlegget begravd.
Rekonstruert på 2010-tallet
Høsten 2014 (13. november 2014) ble området undersøkt og restene etter den gamle fontenen ble gravd fram. I samme periode ble det også gjort arkeologiske undesøkelser for å stadfeste Steinkjergårdens lokalisering. (Steinkjergården var lokalisert i området før kirka og parken ble ble bygd.)
Bakgrunn for parken
Da Steinkjer Arbeidersamfunn ble innviet i 1887 (mnr. 247) like nedenfor kirken lå området mot kirken som et «ingenmannsland». Dette området ble Kirkeparken.
Parkarronderingen innebar riving av de siste restene (murer) av Steinkjergården. Noen som ble kritisert blant annet av redaktør Frithjof Andersen.
Det skal også tidligere (før 1887) ha vært et lite parkanlegg i det samme området - et platå med trær, benker og et lite lysthus.
|