Thome, Langlie og Grønli er familienavnene knyttet til Tingvollvillaen i Gamle kongeveg 47. Den drøyt 100 år gamle villaen ble opprinnelig bygd som distriktslegens herskapelige bolig. Opp gjennom tidene har mange bodd på Tingvoll; både som leilighetslosjerende, hybelboere og hotellgjester.
Tingvollvillaen er i dag en del av Best Westeren Hotel Norway med 53 rom; drøyt 100 gjestesenger, og alt det et moderne hotell skal ha av fasiliteter. Eiendommen eies av Zebra eiendom, Dagens hotell er et moderne kråkeslått med et konglomerat av stilarter både utvendig og innvendig, noe som vitner om en lang og mangslungen historie preget av bruksendringer og utbygginger.
Boligen har en fortid som herskapsvilla, utleiehus, hybelhus, selskapslokaler, motell og gjestegård. Byggherre, og husets første eier, var distriktslege Frans Anton Wilhelm Thome. Senere har flere generasjoner Langlie og Grønli eid og brukt huset.
Navnet Tingvoll
Navnet Tingvoll stammer fra steinkretsen, som ligger i hotellhagen. Helt fram til vårt århundre trodde man at de avlange steinkretsene var restene etter et tingsted fra oldtiden. Derav navnet Tingvoll. Da Steinkjerbyggene feiret 50 årsjubileet for grunnloven i 1864 gikk de i tog til «tingstedet», og fortsatte med det i mange år framover. Nyere kunnskap har stadfestet at steinkretsen markerer et gravsted, sannsynligvis en tom båtgrav; en såkalt kenotaf.
Herskapsvilla
Det var distriktslege Frans Anton Wilhelm Thome som bygde herskapsvillaen på Finnmarka. Thome kjøpte eiendommen i 1860. Da het den nedre Hegge. Det var først da Thome i 1873 kjøpte til en parsell, og bygde herskapsvillaen nord for den gjenværende steinkretsen at området fikk navnet Tingvoll.
Akkurat når villaen ble bygd vet man ikke, men sannsynlig ble den påbegynt i 1870-årene.
Utleid
Etter at Wilhelm Thome døde ble Tingvoll overtatt av kjøpmann, hotelleier og organist Andreas Langlie. Langlie bodde selv i en av leilighetene, og leide bort hovedhuset og den andre leiligheten. Familien Langlie eide Tingvoll til 1964.
Kjøpmann Carl Norstøm bodde i mange år i hovedhuset, som var et skikkelig herskapshus med blant annet interntelefon mellom rommene. Etter dette var det flere leietaker, blant annet lensmann Myhr og politimester Towsen (som for øvrig døde på Tingvoll). Først på 1900-tallet var det også offentlige kontorer i boligen en periode.
Grønli og bingo
I 1964 ble Tingvoll solgt til Odd Grønli. Han bygde om villaen til nytt hybelbygg og selskapslokaler. En milepæl i Tingvolls nyere historie var Steinkjer Idretts & Fotballklubb sine bingoer utover 1960-tallet. I 1976 ble hybelutleien avsluttet. Tingvoll ble bygd om, navnet ble endret til Tingvoll Motell, og noe senere til Tingvoll Gjestegård. Etter det ble overnattinger, kurs, møter og arrangement en hovedaktivitet.
Den 4. november 1989 ble Tingvoll Park Hotel åpnet. I 1993 ble eiendommen kjøpt av Zebra eiendom, og året etter ble det satt opp nok et nybygg. 1. februar 2010 ble hotellet en del av Best Westeren Hotels Norway.
Nedre Hegge
Tingvoll var opprinnelig en del av Hegge gård. I 1837 kjøpte fargemester Hans Peter Ulstad, fra Trondheim, en parsell av Hegge gård på 4 mål nede ved Gamle Kongevei. Denne eiendommen ble kalt nedre Hegge. Ulstad bygde hus på området og dyrket noe av jorden. I tillegg drev han fargeri der til 1846.
I 1846 ble eiendommen solgt til Ingebrigt Baardsen Kvam. Han hadde plassen i fire år, og solgte den videre til Ole Kristiansen. Kristiansen drev også fargeri der. Han ble senere en kjent handelsmann i Steinkjer, og var også en tid gårdbruker på Nedre Trana. Kristiansen solgte Nedre Hegge til distriktslege Frans Anton Wilhelm Thome i 1860.
|