Fylkesdrevet helseinstitusjon i Steinkjer i perioden 1904 til 1948.
Helseinstitusjon. Lokalisert i Steinkjer, Nordsia, mnr. 169 (i dag Gamle kongeveg 17 b og 19 a). Eid av Nord-Trøndelag fylke. Satt i drift 1. mars 1904, og offisielt åpent 10. mars 1904. Pleiehjemmet ble lagt ned 26. august 1948.
To avdelinger
Pleiehjemmet hadde to avdelinger: tuberkuloseavdeling og epidemiavdeling. Hjemmet hadde plass til 18 pasienter. Pleiehjemmets første bestyrerinne var Bolette Benum og styret besto av Kr. Bragstad (lege) og Fredrikke M. Qvam og N. Taraldsen.
Kjøpte kommunens isolasjonslokale
Som pleiehjem kjøpt fylket Steinkjer kommunes isolasjonslokale (som ble etablert på 1890-tallet i forbindelse med difteriepidemien), som ble gjort om til tuberkuloseavdeling (pleiehjem). I tillegg ble det bygd ny epidemiavdeling (isolasjonslokale) (dagens Gamle kongeveg 19 a).
Noen år senere kjøpte man nabogården - Ole Ingvaldsen sin gård (mnr. 109 - i dag Gamle kongeveg 17 a) - for å øke kapasiteten. Opprinnelig var det meningen å rive husene og bygge nytt. Men trang økonomi gjorde at det ikke lot seg gjøre. På slutten av 1920-tallet ble bygget renovert.
De tre husene ved Pleiehjemmet ble på folkemunne kalt smitten (Gamle kongeveg 17 b), isolatet (Gamle kongeveg 19 a) og døden (Gamle kongeveg 17 a).
Under andre verdenskrig ble isolasjonslokalet ved Pleiehjemmet brukt til boliger.
Tuberkulose
Tuberkulose er en alvorlig smittsom sykdom som fremkalles av tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis, oppdaget av den tyske legen Robert Koch i 1882.
Tuberkulose var tidligere vår alvorligste folkesykdom, men den har vært i tilbakegang siden 1900. I 1945 døde det her i landet 1980 mennesker av tuberkulose. I 2005 var det 290 nye tilfeller av tuberkulose i Norge.
I vestlige land er tuberkulosen nå under kontroll. Dette skyldes en energisk jakt på smitteførende personer ved hjelp av skjermbilde- og tuberkulinundersøkelser, vaksinering av tuberkulinnegative personer (BCG-vaksine) og rask og effektiv behandling av syke og friske smittebærere.
|