Toldnes gravfelt
Bronsegravrøys: En av de 21 karakteristiske kuppulsteinrøysene fra bronsealderen på Toldnes. (Foto: Morten Stene [10. september 2006])
Norges største gravfelt fra bronsealderen.
Gravfelt fra bronsealderen (1800–500 fvt.), på Vist 7 kilometer sør for Steinkjer langs E6. Toldnes var i bronsealderen ei øy hvor innbyggerne rundt hele Beitstadfjorden kom med båt for å gravlegge døde med en spesiell posisjon i samfunnet.
Størst i NorgeDet er funnet 47 begravelser i 21 ulike røyser i Toldenesområdet. Dette er den største konsentrasjon av bronsealdergraver i Norge. Området ble undersøkt i perioden 1879 til 1906. 10 røyser inneholdt til sammen 25 gjenstander av bronse.
GravskikkerBronsealdergravhaugene ble laget av store kuppulsteiner. De ble gjerne plassert på knauser og topper, slik at de syntes langvegs fra. De største hadde et tverrmål på opptil 20 meter og en høyde på opptil tre meter.
Inne i haugene var det kister av steinheller hvor kroppen ble plassert. Under bronsealdere kom skikken med å brenne den døde, og legge aksa i mindre hellekister. Det var også vanlig å ofre gaver til de guddommelige makter.
Nasjonal verdiToldnes står på Norsk Kulturråds liste over fornminner som det ut fra et nasjonalt synspunkt er spesielt verdifullt.
- Relaterte bilder
- Relaterte artikler
Har du tilføyelser, korrigeringer, bilder eller andre kommentarer:
send gjerne en melding til
redaksjonen.