Et designikon og fremragende eksempel på funksjonalistisk industridesign – nabo med et karakteristisk etterkigsfunksjonalistisk bygg.
Telefonkiosk. Steinkjer torg. [Sto i Elvegata ved Steinkjer samfunnshus fram til 2019]. Vernet 19. juni 2007. I bruk fram til 2016.
Flyttet til Steinkjer torg sommeren 2021, ved sørenden av Steinkjerbrua, etter oppussingen av Steinkjer samfunnshus. Fra august 2021 blir den brukt som såkalt lesekiosk, som en del av et nasjonalt litteraturformidlingsprosjekt. Avduket som lesekiosk 30. august 2021.
Vernet
Én av to telefonkiosker i Nord-Trøndelag, og én av hundre i Norge, som er vernet av Riksantikvaren på grunn av sin arkitektur. Arkitekt er Georg Fredrik Fasting.
Telefonkiosken i Steinkjer er vernet spesielt på grunn av at konstruktør og arkitekt Georg Fredrik Fasting hadde tilknytning til Steinkjer som fylkesarkitekt i Nord-Trøndelag etter andre verdenskrig. For øvrig står den plassert ved et av fylkets mest karakteristiske funksjonalismebygg: Samfunnshus.
Viktig kulturminne
Telefonkiosker av denne typen er et viktig element i den historiske utviklingen av telekommunikasjonen i Norge. Formålet med avtalen er å sikre og bevare et av de mest synlige og kjente kulturminnene knyttet til Telenors (tidligere Televerket) virksomhet. Kioskene er en viktig miljøkomponent og et fremragende eksempel på norsk funksjonalistisk industridesign med internasjonal anerkjennelse.
En selvfølge
Den første telefonkiosken ble satt opp i 1933. Men først etter andre verdenskrig spredde denne kiosktypen seg til resten av landet. Plasseringen av de offentlige telefonkioskene tok alltid hensyn til den allmenne sikkerhet og skulle gi lett tilgang på lege, jordmor, politi og brannvesen. De var et selvfølgelig innslag blant boligblokkene i 60-tallets drabantbyer, på jernbanestasjoner og ved utallige fergekaier. Den offentlige telefonkiosken var i første rekke et servicetilbud, og lønnsomheten kom i annen rekke. Den siste kiosken ble produsert i 1995.
Forvaltes av Norsk Telemuseum
100 røde telefonkiosker rundt i hele landet er fra 2007 sikret vern og vedlikehold for fremtiden. Assisterende riksantikvar Sissel Rønbeck og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor skrev under avtalen om vern 19. juni 2007. Signeringen fant sted i den aller første kiosken som ble utplassert på Akershuskaia i Oslo. Verneavtalen forvaltes av Norsk Telemuseum, mens ansvaret for drift av kioskene ligger i en egen enhet i Telenor.
Designet i 1932
Telefonkiosken ble tegnet av Arkitekt Georg Fredrik Fasting etter en konkurranse utlyst av Telegrafvesenet 5. mai 1932. Med sin stramme, funksjonalistiske stil er kiosken kommet med på DOCOMOMOs (Documentation of Modern Monuments) liste over moderne designikoner. Det er produsert ca 9.000 slike telefonkiosker. I 2007 var det 420 telefonkiosker igjen.
Konkurranse
I 1932 utlyste Telegrafvesenet en arkitektkonkurranse om ny telefonkiosk. Det kom inn 93 forslag. 11. desember samme året ble vinnerutkastet utpekt. Juryens dom lød:
Nr. 80 «Riks». Utkastet viser en helt frapperende enkel løsning av opgaven, såvel teknisk som estetisk set vel gjennemarbeidet. Det løser alle programmets fordringer på en tilfredsstillende måte. Såvel i planløsning som opbygning har forfatteren truffet midt i blinken. Utkastet har en sådan form at en kiosk med denne utførelse kan opstilles nær sagt hvorsomhelst. Brugsanvisningen kan med fordel anbringes over apparatet, men kan også den foreslåtte ophengning godkjennes. Døren må slå utad.
|