Boligområde på Skjefte i Steinkjer, oppført som en del av gjenreisningen etter andre verdenskrig med støtte fra Sverige.
Svenskbyen er et boligområde på Skjefte i Steinkjer, etablert på 1940-tallet som en del av gjenreisningsarbeidet etter andre verdenskrig. Området fikk sitt navn fra de 51 husene som ble gitt til Steinkjer som en del av Sveriges Nasjonalhjelpen til Norge.
I dag er Svenskbyen et viktig historisk landemerke, markert med et kulturhistorisk blåskilt som anerkjenner dens betydning i Steinkjers historie.
Historikk
Etablering
Svenskbyen var den første av Steinkjers nye bydeler som ble etablert etter krigen. I 1941 mottok Steinkjer 51 monteringsferdige hus fra Sverige:
Tomtene til husene ble kjøpt fra Ogndal kommune i 1940 for 27 840 kroner. Grunnarbeid og montering ble utført av AS Steinkjer Boligselskap, og den første leiligheten ble tatt i bruk allerede 10. april 1941 – før huset var helt ferdigstilt.
Tilleggshus
I tillegg til gavene fra Sverige kjøpte Steinkjer kommune 25 ekstra hus som ble satt opp i Påssåbyen (12 hus) og på Nordsiaplatået (13 hus) i 1942.
Arkitektur og byggestil
Husene i Svenskbyen ble tegnet av Dagfinn Morseth og Mads Wiel-Gedde og er preget av enkelhet og funksjonalitet.
Selv om mange hus har blitt påbygd over tid, finnes det fortsatt eksempler med det opprinnelige eksteriøret.
Betydning og kulturhistorie
Svenskbyen var et symbol på Norges gjenreisning etter andre verdenskrig og representerer hjelpen fra Sverige gjennom Nasjonalhjelpen. I dag omfatter området adresser som Bergljotvegen, Astridvegen, Ragnhildvegen og Åsavegen, og det er et boligområde med høy kulturhistorisk verdi.
Svenskhusene i Norge
Totalt mottok Norge 624 svenskhus i 1940, og Steinkjer var den nest største mottakeren etter Bodø.
Husene ble levert til flere steder, inkludert:
Anerkjennelse
I dag er Svenskbyen markert med et kulturhistorisk blåskilt, som fremhever områdets betydning som en del av Steinkjers gjenreisning og kulturarv.
|