Steinkjer bibliotek er i dag et moderne kultursenter. Det første biblioteket ble etablert i 1858. I 1992 flyttet biblioteket til Dampsaga kulturhus.
Steinkjer bibliotek, Dampsaga kulturhus, er en moderne kulturinformant og framstår som en blanding av et teknologibasert mediatek, og en kjent og kjær boksamling. Biblioteket formidler omtrent 150.000 utlån årlig, disponerer 1.800 kvadratmeter golvareal og er arbeidsplass for 10-talls personer.
Bibliotekleder er Hallfrid Skimmeli. Steinkjer biblioteket er samlokalisert med Nord-Trøndelag fylkesbiblioteket og har både en nasjonal, regionale og lokale oppgaver. Før 2001 var navnet Steinkjer folkebibliotek.
Medietek
Fra slutten av 1980-årene har aktivitet ved biblioteket økt voldsomt. I 1989 passerte Steinkjer bibliotek landsgjennomsnittet når de gjaldt utlån pr innbygger. Videoutlån var en realitet i 1989. Dessuten startet man med både kunst- og CD-plateutlån i mai 1993.
Moderne teknologi ble dagligdags på slutten av 1980-tallet da bokkatalogene ble tilgjengelig på data. I dag er katalogene tilgjengelig verden over, døgnet rundt, på Internett. I 1986 startet man permanent med bokbuss som besøker omlandet til Steinkjer.
Flyttet rundt
I 1900 ble biblioteket ødelagt av Sørsiabrannen. Sju år senere - 1. januar 1908 - i den nybygde skolebygningen (dagens skolegate 22).
I august 1916 flyttet biblioteket til Kommunehuset på Sneppen (nord for dagens bebyggelse i Kristian Kristiansens gt). Her hadde biblioteket et rom ved siden av bystyresalen i 16 år.
Den 16. september 1932 kunne biblioteket ønske velkommen til nye lokaler i «enkefru Langlis gård» på Nordsia som det sto i annonsen (tilsvarer i dag omtrent Ølvegata 18). Her holdt biblioteket hus til i 1940.
Ragna Normann Andersen var Folkeboksamlingens bibliotekar til slutten på 1930-årene, da ble hun avløst av Lilly Amdahl.
Lavt prioritert
Under kriget ble det arbeidet med midlertidige løsninger. I desember 1942 åpnet biblioteket i sokkelen til Steinkjer Landsgymnas. Bibliotekarer var Tordis Schiefloe og Inger Waldahl .
Biblioteket flyttet inn i Samfunnshuset til permanente og moderne lokaler i oktober 1952. Totalt var lokalene på ca 200 kvadratmeter, med egen barneavdeling og lesesal. Men i gjenreisningens Steinkjer hadde biblioteket lav prioritet.
Først på 1970-tallet startet omleggingen for Steinkjer Folkeboksamling. 1. juli 1970 fikk Steinkjer Folkeboksamling sin første fagutdannede bibliotekar Harald Skevik.
Den 1. januar 1977 ble Nord-Trøndelag Fylkesbibliotek opprettet i Steinkjer. Steinkjer Folkebibliotek og fylkesbiblioteket har vært samlokalisert siden da.
Steinkjer Folkeboksamling endret navn til Steinkjer Folkebibliotek i 1972 i forbindelse med ny bibliotekslov. Harald Skevik var bibliotekleder i 17 år. Etter dette var Lars Hansen Juvik leder et år, før Hallfrid Skimmeli overtok 1. januar 1989.
Fra høsten 1976 var biblioteket i Kongens gate 42, (det tidligere NTEs administrasjonsbygget). Her var biblioteket i nesten 16 år. Den 27. mai 1992 kunne man ønske velkommen til spesialbygde lokaler på Dampsaga Kulturhus.
Det første bibliotek
Da Steinkjer ble by begynt man også å arbeide for bibliotek. I 1858 ble det første «almuebibliotek» opprettet i Steinkjer. Foregangsmannen var kommunelege Hans Michael Arentz som bodde i Steinkjer i årene 1855-57. Den første bibliotekaren var lærer Esten Qvam, og biblioteket holdt hus i Johan Kleven gård på Sneppen sammen med skolen. Tross store ambisjoner ble det et spedt forsøk. Boktilfanget var lite og bruken enda mindre. Verken leselysten eller lesekunnskapene var særlig stor i Steinkjer rundt 1860.
Gratis utlån
I februar 1863 fikk Steinkjer kommune en større boksamling i gave fra David Andreas Grams bo. Dette ble starten på Steenkjærs Almuebibliothek, som åpnet 13. februar 1864. Statuttene ga alle borger i Steinkjer by lånerett til bøker av biblioteket ut å betale noe kontingent. Vedtektene hadde også en kuriøs bestemmes om at det bare var mannspersoner som hadde adgang til tidskriftavdelingen. Bibliotekets faste bibliotekar var lærer Esten Qvam, en jobb han hadde i drøyt 40 år, helt fram til 1900 da biblioteket brant ned.
Bibliotekets lokalisering i Steinkjer
|