Legendarisk båtbygger i Steinkjer først på 1900-tallet.
Båtbygger, verftsformann. Født 28. april 1863, Stavrumplass i Verran. Død 31. oktober 1924, Figgja ved Steinkjer. Gravlagt på Mære gravplass.
Modellbygger
Stavrum var sønn av en fartøybygger, og lærte modellbåtbygging av altmuligmannen Emilian Thun i Verran. Hans første glansnummer var modellen av ei stor Trondhjemsjekt på 1890-tallet. Den deltok på verdensutstillingen i Paris i 1900.
Stavrum sporet opp gamle båttyper fra Trøndelag og laget eksakte modeller av dem. Til jubileumsutstillingen for Norge i 1914 hadde han laget modeller av en fembøring fra Beitstad og en Flakabåt fra Leksvik. Han laget også tegninger av disse båtene som ble utgitt i heftet «Trondhjem og Trøndelagen 1914 – trekk fra fiskeriene»
Hus og båtbyggeri i Figga
Rundt århundreskiftet flyttet Stavrum til Steinkjer og bosatte seg på sørsiden av Figgjas utløp. Her etablert han båtbyggeri/verft og bygde mange ulike båter og fartøy. Blant annet motorbåten «St. Olaf» som gikk på Snåsavatnet.
Stavrumhuset måtte vike for E6 først på 2000-tallet og ble flyttet til Sørlia (Nedre Sørliveg) i september 2004. Huset ble revet i 2010.
Verftsformann
Fra 1917 til 1921 var han verftsformann ved A/S Stenkjær Slip og Skipsverft og ledet blant annet byggingen av forskningsskipet «Gunnerus».
Den siste båten han bygde før han død var en tverskotting for Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, som skulle brukes med påhengsmotor.
Utmerkelser
Stavrum fikk flere utmerkelser for sine båter. Blant annet fikk han sølvmedalje fra Bergensutstillingen i 1898, og diplomer fra Landsdelsutstillingen i Bergen i 1910 og Den skandinaviske fiske og internasjonale motorutstillingen i København i 1912.
|