Sparbu jernbanestasjon
Sparbu jernbanestasjon: Karakteristisk utforming med stein i første etasje og staburspreget trearkitktur i andre etasje. (Foto: Fotograf Aune. Utlånt av Foreningen gamle Steinkjer/Rolf Sjøli)
Sparbu stasjon er eneste gjenværende stasjonsbygning i tre i Steinkjer kommune som er tegnet av Paul Armin Due.
Stasjon på Nordlandsbanen fra 15. november 1905. Holdeplass fra 24. oktober 1977 og bemannet til 1. desember 1980. Stasjonsbygningen ble oppført i 1905 og er tegnet av Paul Armin Due. Stasjonsbygning er solgt.
SærpregetAnlegget besto av stasjonsbygning, uthus med rom for plattformgods og privet med vedbod og godshus med gjennomgangspor. Stasjonsbygningens første etasje er av teglsteinsmur med tre tommer plankereisverk i yttervegger i andre etasje. Uthusbygningen var bygd av laftet tømmer.
Trestasjonsbygningene mellom Hell og Sunnan har en særpreget stil, preget av en overgang fra sveitser- og dragestil til jugendstil. Sparbu stasjonsbygning er den eneste jernbanestasjon igjen med dette særpreget i Steinkjer kommune.
Dragestil uten dragerRundt århundreskiftet var dragestilmoten på hell. Jugendstilen gjorde sitt inntog. Stilskiftene skjedde fort, og dette er Dues bakgrunn for at han tegnet sine særegne stasjoner for Inntrøndelag som er preget av overgang fra sveitser- og dragestil til jugendstil. Due brukte loft- og stabburspreget. Dragen byttet han ut med motiver fra planteverdenen. Slik ble Dues dragestil en dragestil uten drager.
- Relaterte bilder
- Relaterte artikler
Har du tilføyelser, korrigeringer, bilder eller andre kommentarer:
send gjerne en melding til
redaksjonen.