Steinkjerleksikonet

Steinkjerleksikonet

...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!

Blogg

Sodd off

2010-07-06
 SOM LIMT: Det måtte kraftig verktøy til for å få lokket av soddkasserollen.
Sodd er lurt og godt. Men soddkokingens fysikk kan være vanskelig.

Sodd er enkelt å servere til gjestebud. Godt er det også, når man er oppvokst med det. Andre har en lei tendens til å karakterisere det som tynn kjøttsuppe.

For mange år siden var vi kjøkkenhjelp i forbindelse ved en barnedåp, og skulle i all enkelhet varme opp soddet til selskapet kom heim fra kirka. Ferskt sodd leveres enkeltvis: kraft (sø), kjøtt og boller, som suppleres med gulrøtter og poteter. Etter hvert som varmen bredde om seg lukta det mistenkelig surt. Vi lokaliserte raskt bollekasseollen som synderen. Her var en katastrofe på gang. Sodd uten boller er vel neppe selskapsmat.

Noen raske telefoner en søndags formiddag til byens kjøpmenn gjorde at vi raskt fikk tak i nye kjøttboller. Fire og et halvt minutt etter skjema var middagen servert. Jeg er faktisk ikke sikker på om vertskapet den dag i dag vet om hendelsen.

Episoden rant meg i hu i helga. Sodd var på gang, gjestene i hus og vertskapet hadde bedt til bords. Og lokket på gulrotkasserollen sitter bom fast. I noen lett hektiske forsøk på å få av lokket ofres glatt et par kjøkkenkniver og teflonbelegget i kasserollen. Men lokket lot seg ikke rikke. Sodd uten gulrot er vel spisende, men ikke fullverdig.

Et uoriginalt lokk var presset ned på en kasserolle. Kokingen hadde gjort noe med konstruksjonen. Lokket var som limt fast. Noen fysikkeksperter hadde resonnement om trykkforskjeller. Andre mente at ymse metaller utvidet seg ved varme, mens andre var like sikker på at noe krympet. Det rene fysikkforsøket utspant seg, med full varme på plate og rask nedkjøling etterpå.

En ting var sikkert. Lokket satt - og det gjorde gjestene også, til bords. En lanserte ideen om å bruke drill og bore et hull i kasserollen for å utligne trykket.

Iført svartdress og ei gloheit gryte bars det til snekkerboden. Godt fastspent i skrutvinga, et skarpt tappejern, hammer og noen velrettede slag så løste saken seg. Gulrota var kokt den og klar til anretning. Nok en gang var soddet fire og et halvt minutt forsinket.

Hva skjedde egentlig? Krymper aluminium ved oppvarming? Utvider stål seg? Har det noe med trykkforskjeller å gjøre? Eller var det gulroteimen fra kokingen som limte lokket fast? Hvor var jeg i fysikktimene på skolen?

Vi får si som de engelske fotballspillerne som var i Steinkjer en gang i tiden og ble servert Innherredssodd: «Sodd off!»


Leserkommentarer

Gurrot i alluminium? !!

Skrevet av Gunnar E. Kristiansen, 2010-07-06 17:28:01
Nei å nei ka e de di gjær? (!)
Som æ ferrstår henne så hi di haft gurrota ti`n alluminiumskasseroll. Åsså hi du lakt i stållåkk oppå de`henne! Såson går`itj-e-an å håll på me traddisjonsmat aijllså! No hi du ferrhåpentlevis lerd ei læks, men om du oijnnras eijnno - på ka-de-va som gjekkfersæ, så sei som `n sa n`far mijnn: Du får bære kleim på å oijnnras.

Goijnna(r)

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Steinkjer leksikon logo
18.04.24
S
teinkjer
leksikonet
...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!
Oppslagsord

A B C D E F
G H I J K L
M N O P Q R
S T U V W X
Y Z Æ Ø Å ?
Søk
(i hele nettstedet)
 
 
Antall artikler:
3512
Antall bilder:
5333

 
 
Blogg

Sodd off

2010-07-06
 SOM LIMT: Det måtte kraftig verktøy til for å få lokket av soddkasserollen.
Sodd er lurt og godt. Men soddkokingens fysikk kan være vanskelig.

Sodd er enkelt å servere til gjestebud. Godt er det også, når man er oppvokst med det. Andre har en lei tendens til å karakterisere det som tynn kjøttsuppe.

For mange år siden var vi kjøkkenhjelp i forbindelse ved en barnedåp, og skulle i all enkelhet varme opp soddet til selskapet kom heim fra kirka. Ferskt sodd leveres enkeltvis: kraft (sø), kjøtt og boller, som suppleres med gulrøtter og poteter. Etter hvert som varmen bredde om seg lukta det mistenkelig surt. Vi lokaliserte raskt bollekasseollen som synderen. Her var en katastrofe på gang. Sodd uten boller er vel neppe selskapsmat.

Noen raske telefoner en søndags formiddag til byens kjøpmenn gjorde at vi raskt fikk tak i nye kjøttboller. Fire og et halvt minutt etter skjema var middagen servert. Jeg er faktisk ikke sikker på om vertskapet den dag i dag vet om hendelsen.

Episoden rant meg i hu i helga. Sodd var på gang, gjestene i hus og vertskapet hadde bedt til bords. Og lokket på gulrotkasserollen sitter bom fast. I noen lett hektiske forsøk på å få av lokket ofres glatt et par kjøkkenkniver og teflonbelegget i kasserollen. Men lokket lot seg ikke rikke. Sodd uten gulrot er vel spisende, men ikke fullverdig.

Et uoriginalt lokk var presset ned på en kasserolle. Kokingen hadde gjort noe med konstruksjonen. Lokket var som limt fast. Noen fysikkeksperter hadde resonnement om trykkforskjeller. Andre mente at ymse metaller utvidet seg ved varme, mens andre var like sikker på at noe krympet. Det rene fysikkforsøket utspant seg, med full varme på plate og rask nedkjøling etterpå.

En ting var sikkert. Lokket satt - og det gjorde gjestene også, til bords. En lanserte ideen om å bruke drill og bore et hull i kasserollen for å utligne trykket.

Iført svartdress og ei gloheit gryte bars det til snekkerboden. Godt fastspent i skrutvinga, et skarpt tappejern, hammer og noen velrettede slag så løste saken seg. Gulrota var kokt den og klar til anretning. Nok en gang var soddet fire og et halvt minutt forsinket.

Hva skjedde egentlig? Krymper aluminium ved oppvarming? Utvider stål seg? Har det noe med trykkforskjeller å gjøre? Eller var det gulroteimen fra kokingen som limte lokket fast? Hvor var jeg i fysikktimene på skolen?

Vi får si som de engelske fotballspillerne som var i Steinkjer en gang i tiden og ble servert Innherredssodd: «Sodd off!»


Leserkommentarer

Gurrot i alluminium? !!

Skrevet av Gunnar E. Kristiansen, 2010-07-06 17:28:01
Nei å nei ka e de di gjær? (!)
Som æ ferrstår henne så hi di haft gurrota ti`n alluminiumskasseroll. Åsså hi du lakt i stållåkk oppå de`henne! Såson går`itj-e-an å håll på me traddisjonsmat aijllså! No hi du ferrhåpentlevis lerd ei læks, men om du oijnnras eijnno - på ka-de-va som gjekkfersæ, så sei som `n sa n`far mijnn: Du får bære kleim på å oijnnras.

Goijnna(r)

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Mest lest
Kjerkol, Ingvild
Prost
Kjerkol, Ole Meier
Offisielle flaggdager
Verrans kommunevåpen
Rossing, Sivert
Barnas Hus
Tidstavle - forhistorisk- og historisk tid
Sist oppdatert
Johansen, Knut J.
Jernbaneundergang - Byafossen
Frøseth, Carl Monrad
Byahalla natureservat
Sunnan—Grong-banen
DH Eiendom AS
Barnas Hus
Langlie, Arthur Bernhard
Aktuelt
Bystranda (11.04.24)
Frøset hytteområde (02.04.24)
God påske! (27.03.24)
Årsmøte i Foreningen gamle Steinkjer (20.03.24)
Lølandet (10.03.24)
Flere...
...et oppslagsverk om Steinkjer
- på nett!

Redaksjonen - Tips en venn - Utskrift - Kontakt oss - - Følg Steinkjerleksikonet på Twitter - RSS feed
Creative Commons License
Steinkjerleksikonet er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse 3.0 Norge Lisens
Annonser
Annonser på Steinkjerleksikonet
Ta kontakt

Steinkjerleksikonets podkastkanal

Korte lydbilder – alltid tilgjengelig - på YouTube.
www.youtube.com/

Steinkjerarkivet

Steinkjerbilder fra historielagene i Steinkjer
www.steinkjerarkivet.no/

Egge museum

Aktiviteter og opplevelser hele året.
www.eggemuseum.no

Steinkjer bibliotek

Mye mer enn bøker!
http://steinkjer.folkebibl.no/

Kjøp Steinkjer-litteratur på nett

Foreningen gamle Steinkjer har nettbutikk med Steinkjerhistorie.
www.gamlesteinkjer.net

Steinkjerleksikonet på Facebook

Diskuter Steinkjer- leksikonet på Facebook
www.steinkjerleksikonet.no
Annonsere?
Ta kontakt