Området ved utløpet av Ressemelva i Malm.
Sanna, [Sanda], området rundt utløpet av Ressemelva, Malm. I dag [2022] er området primært et butikksenter, med basis i Coop Prix i Malm. Nedre del (Nersanna) ble bebygd med boliger rundt år 2000.
Et fordum sentrum
Området utviklet seg til et handelssentrum etter at gruvevirksomheten startet i Malm først på 1900-tallet. Her har samvirkelaget holdt til fra 1912. Det var meieri i området og ungdomshuset Elvarheim (fra 1921), skolen og Peter Føllings butikk var lokalisert på Sanna.
De fleste bygningene fra fordums dager på Sanna er revet: Elvarheim (1956), skolebygget (1988), Føllings butikklokale (2005) og meieribygget (2021/2022).
Endringer på Sanna
Etter andre verdenskrig vokste Malmsamfunnet sterkt. Det ble bygd ny skole og nytt samfunnshus med andre lokaliseringer, og funksjonene på Sanna endret seg.
Sanna lå rett utenfor porten til Fosdalens Bergverks fabrikkanlegg. Da Fosdalens Bergverk ble lagt ned i 1989, endret det rammebetingelsene for området Sanna.
FV. 720 - innfartsvegen fra nord/øst- ble endret i april 2020 (Fv. 720) og lagt over Strømnes, langs Beitstadsundet inn til Malm sentrum, og fikk navnet Sundbygdvegen.
Ressemsanden
Fra tidligere tider har dette området hett Ressemsanden og forkortet til 'Sanna' på folkemunne. [Sentralt stedsnavnregister/norgeskart.no bruker 'Sanda' som skrivemåte.]
«På Sanna i Malm»
I forbindelse med protester mot Forsvarets planer om øvingsområde i Verran (Nord-Fosenfeltet) skrev Hans Rotmo visa «På Sanna i Malm» (1979), uroppført av Heimevernslaget på Sanna i Malm.
|