Høvdingen som bodde på Egge og var mostander av kongemakt. Han ble drept av kong Olav Haraldsson på Mære i 1021.
Høvding på Egge (fram til 1021). Karakterisert som den mektigste høvdingen på Innherred.
Han var en grjotgardsætt og stammet fra Håløygætta og ladejarlene som hadde herredømmet over Trøndelag, Nordmøre og Nord-Norge fra slutten av 800-tallet.
Kongemaktmotstander
Da Olav Haraldsson forsøkte å samle Norge til ett rike sto ladejarlene sterkt i Trøndelag og nektet kongen å bestemme hva de skulle tro på av både politikk og religion. Olve Grjotgardsson på Egge er personifiseringen av de politiske og religiøse tradisjonene i Trøndelag.
Trøndelag var et opposisjonsfylke som sto sterkt økonomisk og hadde sin egen lov og orden. De hadde suverenitet over egne landområder og ressurser til å utvikle egen kultur. Olve på Egge står fram som en legitim motstander mot kong Olav Haraldssons makt.
Snorre Sturlason er forsiktig når han omtaler Olve i Heimskringla, mens Flatøyboka tegner et bilde av en klok og karismatisk taler med høyt utviklet sans for retorikk. Olve var nok svært godt likt på Innherred.
Bloting på Mære
Sagaene forteller at etter at Olav Haraldsson flyttet til Nidaros fikk han beskjed om at storbøndene på Innherred fortsatt utførte hedensk blot på Mære. Dette likte Olav svært dårlig og dro til Mære for å ta en alvorsprat med Olve som var jarl og storhøvding. Han forklarte det hele som en god gammeldags fest, og at kongen ikke skulle bry seg om at bøndene på Innherred moret seg litt på senhøsten. Olav måtte godta det veltalende Olve hadde sagt, og dro hjem til Nidaros med uforrettet sak, og om mulig enda mer arg enn han hadde vært før han dro til Olve Grjotgardsson.
Olav Haraldsson blir provosert av høvdingen på Egge.
Drept av Olav Haraldsson
Sommeren 1021 får Olav beskjed om at Olve har samlet storbøndene til midtsommerblot på Mære. Kongen samlet hæren og seiler inn Beitstadfjorden. Han kom fram til Mære midt på natten, gikk direkte til aksjon, stilte opp manngard rundt husene og sperret Olve og de andre storbøndene inn på tunet.
Olve ble drept fordi han var hedning. Men han var nok også en av Olavs mektigste politiske motstandere.
Klav Arnesson overtar
Etter drapet får Kalv Arnesson alle eiendommene Olve hadde eid , og lov til å gifte seg med kona hans Sigrid Toresdatter. Kongen gjorde Kalv til lendmann og ga ham ombudet for seg selv i områdene rundt Beitstadfjorden.
Olve og Sigrids to sønner, Tore og Grjotgard Olvesson vokser dermed opp på Egge med kongens mann som fosterfar.
Drepte Olves sønner
I 1027/28 blir Olav Haraldsson invitert til veitsle (gjestebud) hos Tore Olvesson på Hedmarken. Her finner Olav ut at Olves sønn Tore har sverget troskap til kong Knut. Olav blir rasende og i sinne tar han livet av Tore - og som om ikke det var nok dreper han Olves andre sønn, Grjotgard, i tumultene som oppstår.
Etter drapet på Olves sønner vender også deres stefar Kalv Arnesson seg fra kongen, som han har vært trofast mot siden ungdommen.
Historikere mener at drapet på Olve Grjotgardssong og sønnene hans var den direkte årsaken til Slaget på Stiklestad, selv om Olavs drap på Erling Skjalgsson i forkant var en medutløsende faktor.
Slaget på Stiklestad
I 1028 blir Olav Haraldsson forfulgt av Håkon jarls flåte og rømmer til Gardariket og kong Jarisleiv.
Håkon jarl tar over makten i Norge i 1028, men drukner allerede året etter. Trøndelag og Norge var med det høvdingløst og Olav Haraldsson bestemmer seg for å prøve å ta tilbake makta.
Ryktet om Olav Haraldssons hjemkomst når Trøndelag lenge før Olav er på grensen til Svearike, og bøndene - anført av Kalv Arnesson (Sigrids mann), Tore Hund (Sigrids bror), og Hårek fra Tjøtta - samler en stor hær i Trondheimsfjorden.
Den 29. juli 1030 står salget på Stiklestad. Olav Haraldsson blir hogd i kneet av Torstein Knarresmed, kaster sverd og skjold og legger seg ned ved en stein. Han ber gud hjelpe seg, men da så Tore Hund sitt snitt til å hevne drapet på Olve på Egge og sine nevøer. Tore stakk spydet Selshevneren inn under kongens brynje og spidder han. Til slutt var det Kalv Arnesson som hogg kongen i halsen. Historien om Olav Haraldsson var slutt, men i ettertid oppsto legenden Olav den hellige.
|