Ås og turområde sørøst for Steinkjer.
Ås/fjell 4 kilometer sørøst for Steinkjer. 336 meter over havet.
Turområde
Oftenåsen er et mye brukt turområde. Ildsjeler har opparbeidet flotte gangstier, rasteplasser og informasjonstavler for trim og rekreasjon. Den norske turistforening har ei dagsturhytte på toppen av åsen.
Stiene i Oftenåsen og Raudåsen har gjennom flere år blitt utviklet ved frivillig innsats av flere. To av ildsjelene har vært Svein Olav Bruun og Jostein Sand. Turområdet består av vinterløyper og sommerstier. Stiene er betydelig opparbeidet slik at de har en tørr og passe fast overflate. Vinterløypene blir hver vinter kjørt opp med løypelegger.
I tillegg til stiene er det satt opp rasteplasser, merking og informasjonstavler med kart og ulike fagplakater. Last ned turkart for Oftenåsen og Raudåsen.
Informasjon
Plakatene på informasjonstavlene er utarbeidet av Bjørn Kinderås, Kjersti Kinderås, Harald Duklæt, Torbjørn Haugen, Erik Stenvik og Rolf Lyngstad. I juli 2007 ble det montert et panoramabilde av Steinkjer og omliggende landskap på toppen av Oftenåsen. På bildet er det lagt inn over 60 stedsnavn.
Peilestasjon
I perioden 1949 til 1958 var det på Oftenåsen en peilestasjon (såkalt fiksestasjon) for radionavigasjon av militære fly. Anlegget brukes i dag som ei turhytte i regi av Den norske turistforening.
Flyhaugen
Søndag 27. mai 1951 kl. 00.15 styrtet et Spitfirefly bak Oftenåsen, ved Kittilmyra. Flygeren sersjant Ivar Strøm (24) fra Trondheim omkom. Styrten skyldtes motorhavari. Plassen hvor flyet styrtet, heter i dag Flyhaugen. Ligger nordøst for Kittilmyra.
I Oftenåsenområdet finnes spor etter flere tusen år gammel bosetting og ferdselsårer.
Oppå åsen
Navnet Oftenåsen kommer av «oppå åsen». Ulike skrivemåter opp gjennom tidene er: Oppen Aazen, Oppenaasen, Oftenaas, Offenaasen, Oftenaasen.
Oftenåsen eller Offenåsen?
Begge skrivemåtene er godkjent i Sentralt stedsnavnregister (SSR), men Offenåsen er anbefalt.
|