Det offentlige tannhelsestellet er en blanding av kommunale og fylkeskommunale oppgaver.
Offentlige tannhelsetjeneste [skoletannpleie, folketannrøkta]. Klinikk i Steinkjer i Elveenget 20.
Offentlig tannhelse er myndighetens tilbud og finansiering av tannpleie. Det begynte med kommunal skoletannpleie, så kom den statlige/fylkeskommunal Folketannrøkt. I dag heter det Den offentlige tannhelsetjeneste og er fylkeskommunal, med egne klinikker og et regelverk for refusjon av noen typer behandling utfør av privatpraktiserende tannleger.
Skoletannpleie i Steinkjer
Steinkjer kommune innførte skoletannpleie i 1926 og den første skoletannlegen i Steinkjer var Sigurd Bragstad.
Folketannrøkt
I Nord-Trøndelag ble det innført Folketannrøkt i 1955. Oppstarten skjedde i Ytre Namdal, og spredte seg utover resten av fylket etter hvert.
Steinkjer fikk folketannrøkt-klinikk i 1961, lokalisert i Ogndalsvegen 15. Ved oppstarten var det fire distriktstannlegestillinger ved kontoret. Wilhelmine Grinde og Astride Baardvik var de to første ansatte i 1961.
Folketannrøkta var fullt utbygd i Nord-Trøndelag i 1980.
Fylkestannlegeembetet
Med innføring av Folketannrøkta ble Fylkestannlegeembetet etablert. Sigurd Bragstad første fylkestannlege i Nord-Trøndelag.
Steinkjer tannklinikk
I 1984 ble skoletannpleieordning og Folketannrøkta slått sammen til Den offentlige helsetjenesten i Nord-Trøndelag i regi av fylkeskommunen.
I Steinkjer ble Folketannrøkta videreført som Steinkjer tannklinikk i Ogndalsvegen 15. Klinikken flyttet til Guldbergaunet, Idrettens hus i Elveenget 20 høsten 2013.
Den offentlige tannhelsetjenestens historie i Norge
Tannhelsen var dårlig ved inngang til 1900-tallet. Det ble etterlyst et offentlig engasjement.
Skoletannpleie
I 1910 ble de første kommunale skoletannpleietiltakene startet opp. Den førte lovbestemmelse kom i 1917 i byskoleloven. Hovedtanken var å bygge opp og tannhelse gjennom årlig innkalling og behandling av skolebarn. Men grade av innføring var varierende, og I mange landkommuner og byene nordpå var det så som så med skoletannpleien fram til 1950-tallet.
Folketannrøkta
Tannlegemangelen har i perioder vært stor i Distrikts Norge. Lov om folketannrøkt ble vedtatt i 1949, med hovedformål å spre tannlegene. Ordning var statlig, med ble gjennomført av fylkeskommunene. Utbygging av Folketannrøkta skjedde trinnvis, med oppstart i nord. Med spredningen gikk seint.
Også i Folketannrøkta ble barna prioritert, men også andre grupper fikk tilgang til gratis tannpleie. Distriktstannlegen ledet arbeidet.
Plikttjeneste for nyutdannede tannleger
Tross Folketannrøkta sitt mål om å spre tannlegene var tannlegedekningen skjev. Derfor ble det i 1956 vedtatt en midlertidig lov om sivil tjenesteplikt for tannleger. Myndighetene kunne beordre nyutdannede tannleger til å tjenestegjøre opp til to år i offentlig stilling på steder med mangelfullt tannbehandlingstilbud. Ordningen ble avviklet i 1973.
Den offentlige helsetjenesten
I 1984 ble den kommunale skoletannpleien og den fylkeskommunal Folketannrøkta slått sammen til Den offentlige tannhelsetjenesten (fylkeskommunal) gjennom Lov om tannhelsetjeneste. Utover 2000-tallet ble stønadsordningen utvidet til behandling og rehabilitering av tanntap. I i 2008 fikk privatpraktiserende tannleger myndighet til å «rekvirere trygdemidler» uten søknad: tannhelsen bedres, tannlegetjenesten privatiseres, men for offentlige midler.
|