|
 |
Lensmann
En lokal tjenestemann med oppgaver innen rettspleie, politi og administrasjon.
En historisk og moderne betegnelse på en lokal tjenestemann med oppgaver innen rettspleie, politi og administrasjon.
Lensmannsordningen har røtter tilbake til middelalderen og har utviklet seg over tid til dagens funksjon som leder av politiet i distriktskommuner. Gjennom århundrene har lensmannsembetet vært en sentral del av lokalsamfunnets administrasjon og rettsvesen.
Historisk utvikling
- Middelalderen: Lensmannsembetet kan spores tilbake til 1270-årene, da det ble opprettet som en del av den faste organiseringen av statsadministrasjonen under syslene. En lensmann skulle være en lokal tillitsmann og representere syslemannen (og senere lensherren) i alle vesentlige funksjoner. Lensmannen ble normalt valgt blant respekterte bønder i lokalsamfunnet for å sikre en hensynsfull og effektiv lokaladministrasjon.
- Tidlig moderne tid: Etter Norges forening med Danmark ble lensmennene (lensherrene) avløst av fogder. Lensmannen i bygdene, ofte omtalt som "bondelensmannen," ble en privat tjener for fogden og fikk ansvar for politioppgaver, innkreving av bøter og skatter. Fogden ansatte lensmannen, men lokalsamfunnet måtte godkjenne valget.
- Eneveldet (1660–1814): Under eneveldet ble lensmenn utnevnt av amtmannen. Rollen utviklet seg til en sentral stilling i lokalsamfunnet, med økende ansvar innen politiarbeid og rettspleie.
Oppgaver
Historisk har lensmannens oppgaver omfattet:
- Innkreving av skatter, avgifter og bøter.
- Rettstell og politioppgaver, som å opprettholde ro og orden.
- Lokalt forvaltningsarbeid, inkludert oppfølging av fogdens instrukser.
Med oppløsningen av fogdeembetet i 1994 ble flere administrative oppgaver overført til lensmannskontorene.
Moderne tid
I dag er lensmannen leder av politiet i distriktskommuner og har ansvar for:
- Politiarbeid.
- Forvaltning av våpenlisenser, passutstedelse og namsmannsoppgaver.
- Kontakt mellom lokalsamfunnet og politiet.
Terminologi
Historisk har betegnelsen "lensmann" også vært brukt om andre embetsmenn, som syslemenn og lensherrer. For å unngå forvirring har historikere ofte brukt begrepet "bondelensmann" om den lokale lensmannen fra tidlig moderne tid.
Lensmannsrollen har gjennom historien vært et bindeledd mellom statsmakten og lokalsamfunnet, og funksjonen har utviklet seg i takt med endringer i samfunnet og statsadministrasjonen.
- Relaterte bilder
- Relaterte artikler
Har du tilføyelser, korrigeringer, bilder eller andre kommentarer: send gjerne en melding til redaksjonen.
Tilbake
|
 |
|