Lyrikeren som har malt flere bilder fra Steinkjerdistriktet.
Lyriker og maler. [Louis Osborne Kvalstad] Født 26. mars 1905 i Overhalla. Sønn av snekker Peder O. Kvalstad (1835-1921) og Olga Lovise Arntzen (1867-1949). [Tvillingbror til Mabell Elliot Kvalstad.] Gift 1947 med Else Lund-Pedersen (21.1.1917-). Død 23. mai 1952, Oslo.
Lyrikk og linoleum
Kvalstad er mest kjent for sin lyrikk, men har laget flere linoleumssnitt med motiv fra Steinkjerdistriktet. Var journalist i Inntrøndelagen og skrev av og til dikt med lokalt tilsnitt, som han gjerne illustrerte med linoleumssnitt. I 1928 skrev han blant annet et dikt til Einar Solstads minne (gjengitt i SteinkjerSaga nr1/1986).
Utdanning
Namdal folkehøgskole (1922-1923); Kunstakademiet, Oslo (1931).
Arbeidserfaring
Måtte tidlig ut i arbeid og arbeidet som gårdsgutt, tømmerhugger, malersvenn og handelsbetjent. Journalist i avisen Inntrøndelagen i Steinkjer (1928−1931).
Lyriker
Kvalstads lyrikk var i den første fase preget av sterk sansning og naturopplevelse, en enkel og klar form gikk sammen med en sterk fargevirkning i billedbruken. Hans stil og form ble i de senere diktsamlinger mer preget av intellektuell refleksjon. Hans beste dikt er i frie vers, ofte på grensen til prosa.
Offisielt debuterte Kvalstad i 1936 med diktsamlingen Kornsus, men på lokale forlag hadde han tidligere utgitt flere bøker.
Sin tid
Mottakelsen av Kvalstads lyrikk var lenge positiv, men fra og med etterkrigssamlingen Flotid ble det reist kritiske røster mot hans velklang og høytone, og i dag oppleves forfatterskapet som noe foreldet. I nyere litteraturhistorier er han ikke nevnt, men han er representert med fem dikt i antologien Moderne norsk lyrikk (1995), og i Namdalen har han en sikker posisjon.
Kunstmaler
Som maler laget Kvalstad hovedsakelig landskaps- og interiørbilder, samt tre alterbilder (Trones kirke). Sammen med John Savio stilte han ut i Tromsø Kunstforening 1930, og han deltok på en kollektivutstilling i Oslo Kunstforening i 1930-årene.
Han laget en serie på 33 linoleumssnitt med motiv fra Steinkjerdistriktet som eies av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim.
Verker
|