Artistnavnet til Olaf Berg, kjent for skrøner og fortellinger om Survikjækta.
Martin Kvænnavika var forretningsmannen Olaf Bergs artistnavn.
Gjennom karakteren Martin Kvænnavika ble Berg en klassiker i norsk dialektlitteratur med humoristiske skrøner, ofte med skipperlivet og Survikjækta som ramme.
Debut og gjennombrudd
Olaf Berg fikk sitt artistiske gjennombrudd i 1896, da han opptrådte under feiringen av Fridtjof Nansens hjemkomst fra Nordpolen. Historien han fremførte ble senere publisert i avisen Dagsposten i Trondheim, og mottok stor entusiasme.
I 1899 ble de første fortellingene om Martin Kvænnavika samlet i boka Digt og skrøner.
Totalt ble det gitt ut sannsynligvis 13 eller 14 bøker med skrøner fra Kvænnavika. Først ble de publisert på eget forlag, deretter via en forlegger i Trondheim. Samlingene har blitt gjenutgitt flere ganger, blant annet i 1940, 1951, 2005 og 2006.
Rimsmed og humorist
Olaf Berg var også en ivrig visedikter og rimsmed. Han kommenterte store og små hendelser i Steinkjer med humoristiske dikt og viser, ofte preget av lokalpatriotisme og hverdagsnær observasjonsevne.
Berg brukte også humor aktivt i forretningssammenheng. Et eksempel på hans kreative markedsføring er denne annonseteksten for Bergs spinneri:
Bergs spinderi produserer det fineste garn,
fint som silke og sterkt som jarn.
Om treskon e kantåt og steinhard e trelan;
går det aldri i vala høl på helan.
Kvennavikgata
Til ære for Olaf Berg og hans kunstneriske virke har en gate på Nordsida i Steinkjer blitt oppkalt etter hans forfatterpseudonym. Kvennavikgata er oppkalt etter Martin Kvænnavika, selv om skrivemåten i gatenavnet benytter "e" i stedet for "æ".
Kvænnavika eller Kvennavika?
I de originale bøkene er navnet skrevet som Kvænnavika med "æ". Gatenavnet og noen nyere omtaler benytter Kvennavika med "e". Det er uklart om Olaf Berg selv endret skrivemåten etter rettskrivingsreformene utover 1900-tallet. I Steinkjerleksikonet bruker vi Kvænnavika i omtalen av personen og hans verk, i tråd med den opprinnelige skrivemåten.
|