Artistnavnet til Olaf Berg når han fortalte skrøner.
Martin Kvænnavika [Kvennavika] var forretningsmannen Olaf Berg sitt artistnavn. Karakteren Martin Kvænnavika er klassisk i norsk dialektlitteratur med sine skrøner om Survikjækta. Berg opptrådte med å fortelle historier om skipper Martin Kvænnavika.
Debuten
Det artistiske gjennombruddet fikk Berg da han opptrådte i forbindelse med Sverdrups heimkomst fra sin nordpolferd i 1896. Fortellingen ble senere trykket i Trondheimsavisa Dagsposten. Historien ble godt mottatt.
I 1899 kom de første skrønene av Martin Kvænnavika i bokform: «Digt og skrøner». Det er litt usikkert hvor mange forskjellige bøker som ble gitt ut om Martin Kvænnavika, sannsynligvis 13 eller 14 bøker. Først ble bøkene gitt ut på eget forlag, men siden med forlegger i Trondheim. Samlinger er trykt opp flere ganger, både 1940, 1951, 2005 og 2006.
Rimsmedkommentator
I tillegg var Berg en flittig visedikter og rimsmedkommentator når det gjaldt stort og smått i Steinkjer. Det finnes neppe noen som har oversikt over alt han skrev.
Han brukte også humoren i forretningssammenheng, noe følgende annonsetekst skulle være et godt eksempel på:
Bergs spinderi produserer det fineste garn,
fint som silke og sterkt som jarn.
Om treskon e kantåt og steinhard e trelan;
går det aldri i vala høl på helan.
Gate på Nordsia
Kunstneren Olaf Berg har også fått en gate oppkalt etter seg i Steinkjer: Kvennavikgata.
Kvænnavika eller Kvennavika?
På bøkene er Kvænnavika skrevet med 'æ'. I gatenavnet er Kvennavika skrevet med 'e', og i en del nyere skriving om Maritin Kvænnavika er navnet skrevet med 'e'. Det er usikkert om Olav Berg endret skrivemåten utover 1900-tallet i tråd med rettskrivingsreformen eller ikke. I Steinkjerleksikonet har vi valgt å bruke æ-formen om personene Martin Kvænnavika.
|