Har ulven skylda?
2010-12-26
Før jul var det lite lammerull i butikken. Har ulvene skylda?
Jul består i stor grad av en masse ting vi gjør bare en gang i året – gjerne i lag med storfamilien. Noe er blant annet knyttet til mat. Ribbe og sylte, for eksempel, er noe jeg spiser bare i jula. Faktisk er det nesten bare i jula at jeg spiser svinekjøtt også. Pinnekjøtt er en annen julematgreie, brun geitost likedan.
I år mangler jeg hel lammerull på bordet. Det har ikke vært å oppdrive i butikken – og så sofistikert er jeg ikke at jeg lager den selv. Egentlig har jeg hatt det i øyekroken den siste måneden når jeg har vært i butikken. Som et slags erstatning har jeg noe skiver TromsøRull. For øvrig pakket i noe av det mest fancy jeg har sett av påleggspakning: sidelukning med zip for åpning og lukking.
Har også registrert at det til tider har vært tomt for ribbe i butikken i desember. Men det skyldes nok at prisen har vært nede i 10 kroner kiloet. Som en sa det: Det er jo billig hundemat om ikke annet.
Dette er vel markedets stemme. Når det blir for mye av noe, som for eksempel ribbe, så går prisen ned og etterspørselen opp. Men på mange måter er det litt rart å forstå den voldsomme kjøpe iveren av ribbe. Hos meg er det i alle fall julaften bare en gang i året, og antallet ribbestykker jeg klarer å spise er relativt konstant. Så mitt forbruk er ganske konstant, uavhengig av pris. Og jeg er ganske sikker på at ribbe ikke smaker likedan andre dager enn julaften. Jeg registrer jo at noen prøver den på grillen, men da blir det noe annet.
Jeg fikk forresten et litt annet perspektiv på dette med ribbe da jeg skulle feire jul i Bergen. Jeg gikk til slakteren på hjørnet og forlangte ribbe. Han snudde på hælen og kom tilbake med en kvart sau - pinnekjøtt. Jeg ble lang i maska og han så det sikkert på meg for han spurte om det var noe galt. Jeg stotret fram så godt jeg kunne: … ribbe ... jul … Trøndelag …
- Å ja, sideflesk ja, sa han og løp på bakrommet og hentet fram julemiddagen min.
Men fraværet av lammerull. Er det for lite sau i Norge? Jeg leser jo i avisene om store tapstall av søyer og lam for bøndene og mener jeg leste om at bøndene fra Indre-Namdal i alle fall var i Oslo og prøvde å fortelle stortingspolitikerne noe om rovdyr og landbruk, inklusive reindrift.
Jeg er ikke oppdatert på den saken. Med registrerer at det er stor forskjell på oppfatning av hvordan verden er og hva som er viktig i den saken. Natur bruk og natur vern er tydeligvis fundert i ulike ontologier - oppfatning om tingenes eksistens, vesen og egenskaper.
Men er det rovdyrene som har skyld for at jeg ikke har lammerull på julefrokostbordet mitt, eller er det distribusjonssystemet? Har så mange sauebønder gitt opp saueholdet at det er knapphet på sau i Norge? Så vidt jeg vet er rovdyrsituasjonen ganske ulik rundt omkring i Norge. Det må da finnes noen steder hvor det fortsatt er mulig å drive lønnsomt sauehold?
Leserkommentarer
Ny leserkommentar
Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.
Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:
- Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
- Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
- Skriver kort.
- Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
- Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
- Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
- Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.