Steinkjerleksikonet

Steinkjerleksikonet

...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!

Blogg

Bålmat

2013-03-30
Hvorfor er bålmat så populært? Er det fordi det foregår ute, måten maten lages på, eller selve maten?

Påske er sesong for så mye. Blant annet å steke mat − pølser – ute på bål. Definitivt koselig, og veldig norsk.

Har du tenkt på hva et bål er? I følge ordboka er et bål er en stabel av brennbart materiale som er påsatt ild, oftest tre, som brukes til forskjellige praktiske formål som å tilberede mat, eller det mest åpenlyse: å avgi varme. Gastronomisk er bålmatlaging å tilberede mat over sterk varme uten vann – til forskjell fra å koke. Og fortrinnsvis en uteaktivitet.

En variant er grilling. En grill er en rist til å steke mat på over sterk varme (av kull eller elektrisitet). Men i moderne språkbruk er grill er også en fellesbenevnelse for et apparat med varmekilde. Grilling er en måte å varmetilberede mat på hvor maten i stor grad varmes av strålingsvarme, i motsetning til steking som baserer seg på direkte overføring av varme.

Grillmat kjennetegnes av at overflaten gjerne blir litt sprø, mens indre deler kan variere fra rå til godt stekt, avhengig av kokkens erfaring, steketid og avstand mellom mat og varmekilde.

Hva er pølse da? Litt ymse i en tarm? I og for seg en utskjelt rett, som mange prøver å rehabilitere. Men varme pølser har lange tradisjoner som hurtigmat i Norge, opprinnelig i salg fra pølsekiosker. Men pølser er også festmat, spesielt når barn er med i bildet. Og ikke minst er pølser populær grillmat og turmat. Perfekt blir det med en mobil, sammenleggbar grill, for turbruk.

Grillpølsa er spesialtilpasset grilling. Historisk stammer den fra 1960-tallet. Grillpølsene var opprinnelig utvidelse av tilbudet i pølsekiosken, som tidligere bare solgte wienerpølser (vognpølse) – pølser med en liten bøy. Grillpølsene er helt regelmessig i størrelse og form, noe større diameter enn wienerpølser, og tilpasset oppvarming uten vann.

Bålpølsene serveres gjerne sammen med pølsebrød, lompe, sennep og ketsjup. Visste du at bål-/grillpølse i lompe, med ketsjup og sennep, er typisk norsk?

Selv om mange hardnakket argumenterer for at det er mye mer enn pølse som kan steikes på bål, er og blir pølse bålmat nummer én. Hvorfor? Lettvint, godt og barnslig.

Nyt bålpølsa − og påska!


Leserkommentarer

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Steinkjer leksikon logo
29.03.24
S
teinkjer
leksikonet
...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!
Oppslagsord

A B C D E F
G H I J K L
M N O P Q R
S T U V W X
Y Z Æ Ø Å ?
Søk
(i hele nettstedet)
 
 
Antall artikler:
3505
Antall bilder:
5314

 
 
Blogg

Bålmat

2013-03-30
Hvorfor er bålmat så populært? Er det fordi det foregår ute, måten maten lages på, eller selve maten?

Påske er sesong for så mye. Blant annet å steke mat − pølser – ute på bål. Definitivt koselig, og veldig norsk.

Har du tenkt på hva et bål er? I følge ordboka er et bål er en stabel av brennbart materiale som er påsatt ild, oftest tre, som brukes til forskjellige praktiske formål som å tilberede mat, eller det mest åpenlyse: å avgi varme. Gastronomisk er bålmatlaging å tilberede mat over sterk varme uten vann – til forskjell fra å koke. Og fortrinnsvis en uteaktivitet.

En variant er grilling. En grill er en rist til å steke mat på over sterk varme (av kull eller elektrisitet). Men i moderne språkbruk er grill er også en fellesbenevnelse for et apparat med varmekilde. Grilling er en måte å varmetilberede mat på hvor maten i stor grad varmes av strålingsvarme, i motsetning til steking som baserer seg på direkte overføring av varme.

Grillmat kjennetegnes av at overflaten gjerne blir litt sprø, mens indre deler kan variere fra rå til godt stekt, avhengig av kokkens erfaring, steketid og avstand mellom mat og varmekilde.

Hva er pølse da? Litt ymse i en tarm? I og for seg en utskjelt rett, som mange prøver å rehabilitere. Men varme pølser har lange tradisjoner som hurtigmat i Norge, opprinnelig i salg fra pølsekiosker. Men pølser er også festmat, spesielt når barn er med i bildet. Og ikke minst er pølser populær grillmat og turmat. Perfekt blir det med en mobil, sammenleggbar grill, for turbruk.

Grillpølsa er spesialtilpasset grilling. Historisk stammer den fra 1960-tallet. Grillpølsene var opprinnelig utvidelse av tilbudet i pølsekiosken, som tidligere bare solgte wienerpølser (vognpølse) – pølser med en liten bøy. Grillpølsene er helt regelmessig i størrelse og form, noe større diameter enn wienerpølser, og tilpasset oppvarming uten vann.

Bålpølsene serveres gjerne sammen med pølsebrød, lompe, sennep og ketsjup. Visste du at bål-/grillpølse i lompe, med ketsjup og sennep, er typisk norsk?

Selv om mange hardnakket argumenterer for at det er mye mer enn pølse som kan steikes på bål, er og blir pølse bålmat nummer én. Hvorfor? Lettvint, godt og barnslig.

Nyt bålpølsa − og påska!


Leserkommentarer

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Mest lest
Offisielle flaggdager
Prost
HAT
Garberg, Per
Sandvika fjellstue
Foosnæs, Henrik
Verrans kommunevåpen
Steinkjersannan leir [militærleir]
Sist oppdatert
Steinkjerbygg [innbyggerbetegnelse]
Runevegen
Høvdingvegen
Brynjevegen
Steinkjer treplantningsselskap
Steinkjerbygg AS
Høvdingvegen 10 [Høvdinggården]
Saxvik, Kjell
Aktuelt
God påske! (27.03.24)
Årsmøte i Foreningen gamle Steinkjer (20.03.24)
Lølandet (10.03.24)
Statens landbruksmaskinskole (26.02.24)
Påssåbyen etter bombingen (22.02.24)
Flere...
...et oppslagsverk om Steinkjer
- på nett!

Redaksjonen - Tips en venn - Utskrift - Kontakt oss - - Følg Steinkjerleksikonet på Twitter - RSS feed
Creative Commons License
Steinkjerleksikonet er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse 3.0 Norge Lisens
Annonser
Annonser på Steinkjerleksikonet
Ta kontakt

Steinkjerleksikonets podkastkanal

Korte lydbilder – alltid tilgjengelig - på YouTube.
www.youtube.com/

Status oppkjørte skiløyper

Løypeinformasjon i Steinkjer. Zoom inn for detaljer.
www.skisporet.no

Steinkjerarkivet

Steinkjerbilder fra historielagene i Steinkjer
www.steinkjerarkivet.no/

Egge museum

Aktiviteter og opplevelser hele året.
www.eggemuseum.no

Steinkjer bibliotek

Mye mer enn bøker!
http://steinkjer.folkebibl.no/

Kjøp Steinkjer-litteratur på nett

Foreningen gamle Steinkjer har nettbutikk med Steinkjerhistorie.
www.gamlesteinkjer.net

Steinkjerleksikonet på Facebook

Diskuter Steinkjer- leksikonet på Facebook
www.steinkjerleksikonet.no
Annonsere?
Ta kontakt