Steinkjerleksikonet

Steinkjerleksikonet

...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!

Blogg

Slakt i fryseriet

2011-10-06
SKUMMELT: Det var trangt i fryseriet til Math. Strand.
Dyreskrotter, partering, pakking og frysing – det er slaktetid.

Da har jeg akkurat lagt de siste pakkene med kjøtt i fryseren. Nei da – jeg ikke har vært på elgslakt – eh… elgjakt. Med det er vilt jeg snakker om: villsau, nærmere bestemt.

Må sikkert være et halvt hundreår siden sist jeg parterte en dyreskrott. Når sant skal sies var denne grovpartert fra slakteriet. Levert på døra i grå eske - med strekkode og full CV: Bilberry Bogg, 16,8 kilo, født og oppvokst i Beitstad. Sønn av Frøya og Petter Lornts, og bror til Bilberry Bror.

Men finoppdeling ga meg assosiasjoner til da foreldrene mine fikk heim hele og halve dyreskrotter som skulle parteres, pakkes og fryses. Det var en viktig begivenhet: økonomisk fornuftig langtidsplanlegging! Jeg husker vi okkuperte fellesrommet i kjelleren i firemannsboligen og huserte der hele ettermiddagen. Det var alltid mye om og men om hvordan skrotten skulle parteres. Og masse pakking: gråpapir, hyssing - og behørig merking: vekt, innhold og dato!

Til slutt skulle pakkene i fryseren. Dette var før vi hadde frysere heime, så det var å ty til fryseboksene hos Math. Strand - i kjelleren i Kongens gate 30. Her leide vi fryseboks, på størrelse med en liten oppbevaringsboks på jernbanestasjonene i dag.

Kjempeskummelt nedi fryseriet. Først måtte vi ta oss inn gjennom en tykk, stor jerndør med et dørhåndtak som var minst en meter langt, behørig forsynt med et stort hengelås. Når døra gled opp stod frostrøyken mot oss. Innenfor var det en labyrint med jernskap – skummelt! Alle bokser med nummer og hengelås.

Det opplevdes dramatisk å finne rette boksen, og enda skumler var det om den store døra ikke lot seg åpne innenfra. Enn om lyset gikk? Det kunne være vanskelig nok å finne veien ut selv med lyset på. Man kunne fryse i hjel der inne. Eller det kunne dukke opp en skumme person. Fantasien fikk fritt spillerom - der jeg gikk i fotefarene til far, som hadde ryggsekken full av innpakket kjøtt. Slik jeg husker det var det mannearbeid å betjene fryseboksen.

Det var enklere å legge villsauen i fryseren i dag ja. Det største problemet var å få plass, blant grandiosaer, ispinner og kanelboller.

Men tilbake til frysekjelleren hos Strand. Det var en del av helgeritualet å går tur til fryseriet og hente søndagsmiddagen – koteletter vanligvis. Denne turen var like sentral i helgeritualet som helgevasken i badet i Samfunnshuset. Og å kjøpe griseører til formiddagskaffen hos baker Wiklund på veien heim fra badet.

Jeg glemmer aldri da jeg første gangen ble betrodd oppgaven å hente søndagens koteletter i fryseriet - helt alene. Egentlig var det for skummelt. Men samtidig litt tøft da. Med boksnøkkelen i hånda la jeg i vei. Ytterdøra gikk greit å åpne, nedi kjelleren mannet jeg meg opp og fikk åpnet den skumle jerndøra. «Smakk» sa det da den slo igjen bak meg. Så var det å finne rett boks. Jeg husker ikke boksnummeret i dag - det gjør heller ikke min mor. Men hun hadde boka med beholdningsregnskapet i behold – fra 1959 til 1966.

Og jerndøra lot seg åpne innenfra...
Den søndagen hadde vi verdens beste koteletter!


Leserkommentarer

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Steinkjer leksikon logo
29.03.24
S
teinkjer
leksikonet
...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!
Oppslagsord

A B C D E F
G H I J K L
M N O P Q R
S T U V W X
Y Z Æ Ø Å ?
Søk
(i hele nettstedet)
 
 
Antall artikler:
3505
Antall bilder:
5314

 
 
Blogg

Slakt i fryseriet

2011-10-06
SKUMMELT: Det var trangt i fryseriet til Math. Strand.
Dyreskrotter, partering, pakking og frysing – det er slaktetid.

Da har jeg akkurat lagt de siste pakkene med kjøtt i fryseren. Nei da – jeg ikke har vært på elgslakt – eh… elgjakt. Med det er vilt jeg snakker om: villsau, nærmere bestemt.

Må sikkert være et halvt hundreår siden sist jeg parterte en dyreskrott. Når sant skal sies var denne grovpartert fra slakteriet. Levert på døra i grå eske - med strekkode og full CV: Bilberry Bogg, 16,8 kilo, født og oppvokst i Beitstad. Sønn av Frøya og Petter Lornts, og bror til Bilberry Bror.

Men finoppdeling ga meg assosiasjoner til da foreldrene mine fikk heim hele og halve dyreskrotter som skulle parteres, pakkes og fryses. Det var en viktig begivenhet: økonomisk fornuftig langtidsplanlegging! Jeg husker vi okkuperte fellesrommet i kjelleren i firemannsboligen og huserte der hele ettermiddagen. Det var alltid mye om og men om hvordan skrotten skulle parteres. Og masse pakking: gråpapir, hyssing - og behørig merking: vekt, innhold og dato!

Til slutt skulle pakkene i fryseren. Dette var før vi hadde frysere heime, så det var å ty til fryseboksene hos Math. Strand - i kjelleren i Kongens gate 30. Her leide vi fryseboks, på størrelse med en liten oppbevaringsboks på jernbanestasjonene i dag.

Kjempeskummelt nedi fryseriet. Først måtte vi ta oss inn gjennom en tykk, stor jerndør med et dørhåndtak som var minst en meter langt, behørig forsynt med et stort hengelås. Når døra gled opp stod frostrøyken mot oss. Innenfor var det en labyrint med jernskap – skummelt! Alle bokser med nummer og hengelås.

Det opplevdes dramatisk å finne rette boksen, og enda skumler var det om den store døra ikke lot seg åpne innenfra. Enn om lyset gikk? Det kunne være vanskelig nok å finne veien ut selv med lyset på. Man kunne fryse i hjel der inne. Eller det kunne dukke opp en skumme person. Fantasien fikk fritt spillerom - der jeg gikk i fotefarene til far, som hadde ryggsekken full av innpakket kjøtt. Slik jeg husker det var det mannearbeid å betjene fryseboksen.

Det var enklere å legge villsauen i fryseren i dag ja. Det største problemet var å få plass, blant grandiosaer, ispinner og kanelboller.

Men tilbake til frysekjelleren hos Strand. Det var en del av helgeritualet å går tur til fryseriet og hente søndagsmiddagen – koteletter vanligvis. Denne turen var like sentral i helgeritualet som helgevasken i badet i Samfunnshuset. Og å kjøpe griseører til formiddagskaffen hos baker Wiklund på veien heim fra badet.

Jeg glemmer aldri da jeg første gangen ble betrodd oppgaven å hente søndagens koteletter i fryseriet - helt alene. Egentlig var det for skummelt. Men samtidig litt tøft da. Med boksnøkkelen i hånda la jeg i vei. Ytterdøra gikk greit å åpne, nedi kjelleren mannet jeg meg opp og fikk åpnet den skumle jerndøra. «Smakk» sa det da den slo igjen bak meg. Så var det å finne rett boks. Jeg husker ikke boksnummeret i dag - det gjør heller ikke min mor. Men hun hadde boka med beholdningsregnskapet i behold – fra 1959 til 1966.

Og jerndøra lot seg åpne innenfra...
Den søndagen hadde vi verdens beste koteletter!


Leserkommentarer

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Mest lest
Offisielle flaggdager
Prost
Gram, Bjørn Arild
Steinkjer kirke
HAT
Sandvika fjellstue
Foosnæs, Henrik
Verrans kommunevåpen
Sist oppdatert
Steinkjerbygg [innbyggerbetegnelse]
Runevegen
Høvdingvegen
Brynjevegen
Steinkjer treplantningsselskap
Steinkjerbygg AS
Høvdingvegen 10 [Høvdinggården]
Saxvik, Kjell
Aktuelt
God påske! (27.03.24)
Årsmøte i Foreningen gamle Steinkjer (20.03.24)
Lølandet (10.03.24)
Statens landbruksmaskinskole (26.02.24)
Påssåbyen etter bombingen (22.02.24)
Flere...
...et oppslagsverk om Steinkjer
- på nett!

Redaksjonen - Tips en venn - Utskrift - Kontakt oss - - Følg Steinkjerleksikonet på Twitter - RSS feed
Creative Commons License
Steinkjerleksikonet er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse 3.0 Norge Lisens
Annonser
Annonser på Steinkjerleksikonet
Ta kontakt

Steinkjerleksikonets podkastkanal

Korte lydbilder – alltid tilgjengelig - på YouTube.
www.youtube.com/

Status oppkjørte skiløyper

Løypeinformasjon i Steinkjer. Zoom inn for detaljer.
www.skisporet.no

Steinkjerarkivet

Steinkjerbilder fra historielagene i Steinkjer
www.steinkjerarkivet.no/

Egge museum

Aktiviteter og opplevelser hele året.
www.eggemuseum.no

Steinkjer bibliotek

Mye mer enn bøker!
http://steinkjer.folkebibl.no/

Kjøp Steinkjer-litteratur på nett

Foreningen gamle Steinkjer har nettbutikk med Steinkjerhistorie.
www.gamlesteinkjer.net

Steinkjerleksikonet på Facebook

Diskuter Steinkjer- leksikonet på Facebook
www.steinkjerleksikonet.no
Annonsere?
Ta kontakt