Kontorfellesskap for bedrifter innen kreative næringer.
Kontorfelleskapet Drivhuset ble etablert som konsept 16. september 2004 av Lindseth reklame og Svein Roar Lindseth, etter flere års pilotering. Kontorfellesskapet ble lokalisert i Skippergata 11 i Steinkjer.
Målet var å samle bedrifter med felles kundeverdier i et miljø som forenklet kjøp av kreative tjenester – et slags «kjøpesenter» for kreativ kompetanse. Navnet «Drivhuset» symboliserte vekst og ny driv for bedriftene som holdt
til der.
Første leietakere og vekst
Ved oppstarten besto Drivhuset av seks virksomheter:
Ettårsdagen ble markert med en Drivhuskonferanse, som utviklet seg til en årlig tradisjon i flere år.
Konseptet ble en suksess: I løpet av det neste tiåret var nærmere hundre ulike virksomheter innom. Mange var små og deltok i kortere perioder, mens andre vokste seg større og oppnådde varig suksess. Miljøet var preget av kreativitet, humor og samarbeid.
Modell for InnoCamp
Da et nytt innovasjonssenter i Steinkjer ble utviklet – senere kjent som InnoCamp – fungerte Drivhuset som en modell. InnoCamp videreførte idéen om samlokalisering og «samskaping», men utvidet konseptet til å inkludere flere bransjer – såkalte klynger.
Ved åpningen av InnoCamp i 2019 ble følgende klynger etablert: forskning, landbruk, samfunnsutvikling og kreative næringer.
De fleste bedriftene fra Drivhuset flyttet da til Skolegata 22 og ble en del av den kreative klyngen.
Senere utvikling
Drivhus-effekten har kanskje blitt mindre synlig etter InnoCamp-etableringen, noe korona-pandemien kan ha bidratt til. Likevel lever konseptet videre – fortsatt relevant, om enn i en ny form.
Tidlig variant av coworking-konseptet
Drivhuset kan i ettertid ses som en lokal forløper til dagens coworking-miljøer – fellesskap der bedrifter og frilansere deler lokaler, nettverk og ideer. Mens mange slike miljøer i dag er åpne og fleksible, var Drivhuset mer kuratert, med fokus på felles kundeverdier og samarbeid.
Flere av prinsippene – tverrfaglighet, deling og innovasjon – peker fram mot strukturen i dagens innovasjonssentre som InnoCamp, der Drivhuset fungerte som inspirasjonskilde.
|