Husfliden AS

Husfliden AS: Husflidutsalg i Steinkjer. Etablert i 1950. (Foto: Morten Stene [1. juni 2014])
Husflidutsalg i Steinkjer siden 1950.
Husflidutsalg. Ogndalsvegen 10. Etablert 1. august 1950 som L/l Vevstua i Steinkjer. Tuftet på husflidbevegelsens grunntanke og etablert av Nord-Trøndelag husflidslag (daværende Nord-Trøndelags fylkeslag for husflid og småindustri). Lag og foreninger er også i dag hovedaksjonærer i Husfliden A/S.
Organisert under Norges Husflidslag fra 1954, og medlem av kjeden Norsk Flid.
Fra 1954 het virksomheten Husfliden L/l Vevstua, og fra 1964 Husfliden A/S.
Eget designHusfliden A/S har hatt og har flere produkt med eget design. For eksempel omsalgsskjørt sydd av Solberg-stoff, ullpledd og sitteunderlag med motivet Bølareinen og pyntehandkle med Norges midtpunkt som motiv.
I starten var vevde stoffer og egne strikkede plagg en stor del av vareutvalget. Pauline Sakshaug, Ingeborg Oxaal og Liv Strindmo er viktige støttespillere i vevsammenheng. På 1960 tallet hadde Husfliden A/S 130 faste strikkere. Trønderbunaden er også et viktig produkt.
BestyrereAnna Vennes Skar som bestyrer i 1952, og hadde den stillingen fram til 1982. Hun ble etterfulgt av Liv Valøen Husby.
LokaliseringVirksomheten ble etablert i Kongens gate 36, Kaffistovagården, med inngang fra Svein Jarls gate. Den 31. oktober 1966 flyttet Husfliden AS til de tidligere lokalene til Flaarønning og Rønning A/S i Ogndalsvegen 10. Utvidet i 1978 og tok i bruk hele bygget. I 2002 kjøpte Husfliden AS eiendommen Ogndalsvegen 10.
Kjøpte Husfliden A/SDet eksisterte et privat husflidsutsalg med navnet Husfliden A/S i privat regi i Steinkjer. Det var etablert i oktober/november 1948 i Hjeldegården på Nordsia. 1. november 1953 kjøpte L/l Vevstua den virksomhetet, primært for å få tilgang til navnet «Husfliden». Varebeholdningen ble solgt på auksjon. I 1954 ble «Husfliden» en del av navnet: Husfliden L/l Vevstua.
Husflid
Husflid er et mangfoldig begrep. Det brukes i dagligtale oftest om produksjon og produkter utført med de gamle teknikkene som har gått i arv fra bondesamfunnets sjølbergingsøkonomi. I dag kan vi si at husflid forener tradisjon, håndverksteknikker, materialforståelse, estetikk, kvalitet og skaperglede. Dagens husflid er langt på vei en hjemmeindustri, preget av lekker design.
Begrepet husflid er forholdsvis ungt. Det skal være brukt første gang i dansk språk omkring år 1800, og på norsk grunn av Henrik Wergeland ca. 1830. Husflidens teknikker hørte med til de ferdigheter folk flest måtte kunne for å klare seg. Samfunnsforskeren Eilert Sundt satte husfliden inn i en økonomisk og sosial sammenheng gjennom utgivelsen av boken Husfliden i Norge i 1867.
Eilert Sundt la han fram et program for å etablere husflid som egen næring. I kjølvannet av hans virksomhet fulgte husflidsbevegelsen fra 1880-årene. Husflidsbevegelsen var i sin første tid en ideologisk bevegelse, målet var å formidle husflidsprodukter fra en fattig allmue i Utkant-Norge til en kjøpedyktig kundekrets i byene.
Kilder
Bakken, S. (2010):
Husfliden 60 år (egen utgivelse)
- Relaterte bilder
- Relaterte artikler
Har du tilføyelser, korrigeringer, bilder eller andre kommentarer:
send gjerne en melding til
redaksjonen.
Tilbake