Marked i Steinkjer i perioden 1880 til 1913.
Marked. I 1880 til 1913 ble det arrangert hest- og kvegmarked i Steinkjer i september måned. Som navnet forteller var dette opprinnelig et salgsstevne for husdyr.
Arrangert 33 ganger
Spesielt i starten var dette et suksessrikt arrangement, med mye besøk. I 1899 var det 4.000 besøkende, og 60 kyr og 100 hester ble omsatt. (Ikke arrangert i 1900 på grunn av bybrannen.)
Utover 1900-tallet ble handelsformen avleggs, og betydningen for handelslivet ble utvannet. Basarer og forlystelse kom mer i fokus. Markedet ble derfor lagt ned i forbindelse med at første verdenskrigbrøt ut i 1914.
Et bygdeinitiativ
Hest- og kvegmarkedet var et initiativ fra bygdene rundt Steinkjer. Stodbyggen Andreas Pedersen Rømo sendte høsten 1879 et brev til kommunestyrene i Stod, Egge og Sparbu. De fremmet forslaget for Steinkjer kommunestyre som behandlet den 19. mai 1880, med vedtak om å arrangere martna.
Mye underholdning
Foruten kveghandel, tiltrakk arrangementet seg også håndverkere som tilbød sine tjenester, og gjøglere og andre tilreisende kremmere. Av mer kuriøse ting nevnes gymnastikkselskapet Coro (tur og pantomimeoppvisninger), Bjørnetrekkerselsapet Cappellini (utstilling av dresserte bjørner) og Ku-Pers glåmskap (visning av tredimensjonale bilder).
Tilreisende gjøglere ble nektet adgang fra 1885. Dette ga åpning for arrangement i regi av lokale lag og foreninger som Arbeidersamfunnet, losjer og andre oppbyggelige virksomheter.
|