En av Steinkjers nye bydeler etter andre verdenskrig, med en materialbesparende byggeteknikk.
Bydelen Guldbergaunet ligger nord for Ogndalsvegen, på en landtunge mellom Ogna i øst og Steinkjerelva i vest. Nedre del av Skjeftelia regnes også som en del av Guldbergaunet.
Historie
Guldbergaunet vokste fram på begynnelsen av 1950-tallet som den tredje nye bydelen i Steinkjer etter andre verdenskrig. (De to første var Svenskbyen/Vikanstykket og Nordsihaugen/Skjervetrøa.)
Det opprinnelige boligfeltet besto av:
Totalt omfattet boligfeltet 50 leiligheter, bygget av A/L Steinkjer Nye Boligbyggelag.
Innovativ byggeteknikk - først med Selvaag-prinsippet
Firemannsboligene på Guldbergaunet ble bygget etter et forsterket Selvaag-prinsipp, en rasjonell og materialbesparende byggemetode utviklet for å møte knappheten på bygningsmaterialer etter krigen.
Denne nye byggemoden innebar en materialbesparelser tilsvarende ett ekstra hus for hvert tredje hus man bygde, noe som gjorde det mulig å bygge 24 ekstra leiligheter utover den ordinære kvoten.
Totalkostnaden for firemannsboligene var 104.000 kroner.
Dagens bydel
I dag omfatter Guldbergaunet:
Navnet Guldbergaunet
Navnet Guldbergaunet har sannsynligvis samisk opprinnelse fra Guollebakti, som betyr "Fiskeberget". Dette kan indikere samisk bosetting ved elvemøtet mellom Byaelva og Ogna.
Aunet kommer fra gammelnorsk auđn, som betyr "øde" eller "ubrukt", og refererer til området mellom elvene som tidligere ble sett på som øde.
Både Guldbergaunet og Gullbergaunet er godkjente skrivemåter. Historisk har "Guldbergaunet" vært mest brukt, men Sentralt stedsnavnregister (SSR) anbefaler "Gullbergaunet".
|