Fylkesmannen
Norsk embetsmann som utøver den øverste sivile forvaltningsmyndighet i fylket.
Norsk embetsmann som utøver den øverste sivile forvaltningsmyndighet i fylket. Embetet bygger på gammel tradisjon i norsk forvaltning helt fra syssel- og lensordningens tid, delvis fra enda eldre tid. Det ble formelt innført 1662, da riket ble inndelt i amt (embeter, embetsdistrikt) med en amtmann i spissen for amtets styre.
Regjeringens nærmesteI 1919 ble betegnelsen amtmann endret til fylkesmann. Norge har 18 fylkesmenn, idet Oslo og Akershus har felles fylkesmann. Fylkesmannen er regjeringens nærmeste representant i fylket og skal overvåke at Stortingets og regjeringens vedtak blir gjennomført. Videre skal fylkesmannen behandle og avgjøre de saker som ved lov eller annen bestemmelse er lagt under embetet.
SpesialavdelingerVed fylkesmannskontorene finnes en rekke spesialavdelinger: kommunalavdeling, beredskapsavdeling, landbruksavdeling, miljøvernavdeling og sosial- og familieavdeling. Gjøremålene faller innenfor mange områder, blant annet innen person- og familieretten, den sivile forsvarsberedskap og tilsynet med fylkets kommuner.
I de fylker hvor et bispedømme har sete, danner fylkesmannen og biskopen stiftsdireksjonen; til 1919 ble fylkesmannen da kalt stiftsamtmann.
Har du tilføyelser, korrigeringer, bilder eller andre kommentarer:
send gjerne en melding til
redaksjonen.