Steinkjers første brannstasjon og arrestlokale.
Fenka, beliggende i Skippergata 9, var Steinkjers første brannstasjon og arrestlokale.
I dag er bygget brukt av Nord-Trøndelag motorhistorisk forening, som blant annet har restaurert Steinkjers første brannbil.
Fenka er det eneste huset på Nordsia, sør for Kvennavikgata, som ikke ble ødelagt i bombingen av Steinkjer i 1940. Bygget ble regulert til bevaring i 2008 og er merket med et kulturhistorisk blåskilt.
Historikk og bruk
Fenka ble opprinnelig bygget som brannstasjon og arrestlokale i 1928, etter at Steinkjer kommune hadde besluttet å anskaffe en brannbil. Bygget ble plassert på en tomt mellom jernbanelinja og Tollbodgaten, og huset en garasje for brannbilen i første etasje samt vaktrom i andre etasje, hvor det også var et signalanlegg for brannmeldinger.
I tillegg til brannstasjonen ble Fenka brukt som arrestlokale for politiet fra 1951 til 1977.
Den første brannbilen
I 1925 ble det klart at Steinkjers vannforsyning ikke var tilstrekkelig til å håndtere brannene som ofte oppstod i byen. Vannledningen til Sørsia var spesielt problematisk, da den var avstengt om vinteren. Etter anbefalinger fra Norges Brannkasse anskaffet Steinkjer kommune en motorsprøyte og en brannbil, en åpen Mercedes Daimler-Benz, i 1929. Dette var Steinkjers første brannbil, og den ble stasjonert i Fenka.
Navnet Fenka
Navnet Fenka stammer fra det trønderske ordet "fenka," som betyr arrest eller fengsel. Ordet antas å være en forkortet form av det middelalder-nedertyske ordet "venknisse," som også betyr fengsel.
Verneverdig bygning
Fenka er i dag et verneverdig bygg som har gjennomgått restaurering og er et viktig historisk landemerke i Steinkjer. Bygget ble regulert til bevaring i 2008 og er merket med et kulturhistorisk blåskilt, som anerkjenner dets betydning som en del av byens utvikling.
|