Et utviklingsprosjekt som endret eldreomsorgen i Steinkjer kommune på 1990-tallet.
Kommunalt utviklingsprosjekt. Gjennomført i perioden 1987 til 1991. Offisielt avsluttet 2. oktober 1991 ved åpning av et ombygd Steinkjer eldresenter.
Utvikling
Eldre-90 var et utviklingsarbeid for å møte de kommende demografiske endingene (eldrebølgen). Arbeidet bygget på en politisk og faglig modningsprosess fra tidlig på 1970-tallet, basert på mange utredninger og prosjekter - og ny lov om helsetjenester i kommunene i 1984.
Helse- og sosialsjef Rune Devold var prosjektansvarlig. Prosjektet kostet 13 millioner kroner i drift (14 % av helsebudsjettet) og gjorde investeringer (bygde eldresentre) for 75 millioner kroner.
Mål og ambisjoner
Filosofien var å utvikle en helhetlig og samordnede omsorgstjenester (tiltakskjede) som var framtidsrettet og tilpasset brukernes behov. Dette ble konkretisert ved at ingen skulle bli lagt inn på institusjon, eller værende i institusjon, på grunn av manglede tilbud i åpen hjemmebasert omsorg.
Tankegangen bygget på at omsorg skal gis på laveste effektive omsorgsnivå. Eldre skulle gis mulighet til å opprettholde en normal tilværelse så lenge som mulig gjennom individuelle pleie- og omsorgstjenester hjemme og lokale desentraliserte institusjoner (eldresentre).
Faglige mål
Arbeidet og omlegginger i prosjektet
Resultater
Prosjektet var omdiskutert, stort (mange involverte) og delvis radikalt i tenking og omlegginger. Mye av tankegodset har stått seg, selv om erfaringer, evaluering og faglig utvikling har ført til justering og tilpasninger.
Hovedgrepene med tilpassede boformer, hjemmebaserte tjenester og samordning har vist seg hensiktsmessig. Innholdet i tjenesten er videreutviklet, samtidig som språkbruk, terminologen og organiseringen er noe forandret. Det kan virke som Eldre-90 sin ambisjon om å legge grunnlaget for framtidig omstillingsevne har blitt en realitet.
|