Et kort resyme av hovedtrekkene og fasene i den andre verdenskrig i Norge.
Norge var nøytralt da andre verdenskrig brøt ut i 1939, men ble angrepet av Tyskland 9. april 1940. Landet var deretter okkupert fram til frigjøringen i mai 1945.
Angrepet i april 1940
Tyskernes invasjon ble kalt Operasjon Weserübung og omfattet både Danmark og Norge. Målet var å sikre jernmalmtransport fra Sverige, hindre britisk innflytelse i regionen og etablere militære baser mot Storbritannia. Angrepet på Norge ble gjennomført i seks retninger: mot Narvik, Trondheim, Bergen, Kristiansand, Oslo og Egersund.
I Sør-Norge forsøkte norske styrker å holde stand til de allierte kunne komme til unnsetning. I Midt- og Nord-Norge var målet å gjenerobre Trondheim og Narvik. Allierte tropper ble landsatt i Åndalsnes og Namsos som ledd i en knipetangsmanøver mot Trondheim.
Steinkjer ble en del av kampsonen:
I Narvik hadde norske og allierte styrker framgang, men utviklingen i Europa førte til at de allierte trakk seg ut. Inntrøndelag regiment IR 13 deltok i kampene i nord.
Tysk okkupasjon
Norge kapitulerte 10. juni 1940. Kong Haakon og regjeringen hadde da flyktet til London, hvor de fortsatte motstandskampen.
Tyskland styrte landet gjennom rikskommissær Josef Terboven, med støtte fra Gestapo og andre undertrykkende organer. Alle politiske partier ble forbudt, med unntak av Nasjonal Samling (NS), ledet av Vidkun Quisling. NS tok kontroll over viktige samfunnsfunksjoner og forsøkte å innføre nasjonalsosialistisk ideologi ved hjelp av propaganda, sensur og forfølgelse.
Nazismen medførte:
Motstand og hverdagsliv
Okkupasjonstiden preget hverdagen på ulike måter. Mange steder var det bolignød og mangel på varer. Rasjonering, sensur og frykt for represalier var utbredt.
Motstanden mot okkupasjonen tok ulike former:
Norge utviklet en todelt motstand: «ute-Norge» – med konge, regjering, handelsflåte og militære styrker i eksil – og «hjemmefronten» som opererte innenlands.
Wehrmacht hadde store styrker i landet, og tyske militære behov preget økonomi, arbeidsliv og infrastruktur. Mange anlegg ble bygd med norske midler og arbeidskraft.
Frigjøringen
Høsten 1944 rykket sovjetiske styrker inn i Øst-Finnmark. Tyske tropper trakk seg tilbake, og store områder i Finnmark og Nord-Troms ble brent og ødelagt.
Resten av Norge ble frigjort uten kamp natt til 9. mai 1945. Kong Haakon returnerte til Norge 7. juni.
Gjenreising
Etterkrigstiden – ofte kalt gjenreisingstiden – var preget av oppbygging av boligmasse, infrastruktur og næringsliv. Også velferdstjenestene ble kraftig utbygd. Perioden varte i praksis til midten av 1950-tallet.
|