|
 |
 DS Innherred: (Foto: ukjent/Foreningen gamle Steinkjer [1928])
Dampskipsfart på Beitstadfjorden
I 1850 startet den første dampskipsruta på Beitstadfjorden. Dette ble oppstarten til en spennende næring de neste 50 årene.
Dampbåtene representerte en revolusjon når det gjaldt fart og uavhengighet av vær og vind. Dette ga grunnlaget til hurtig og regelmessig ruter noe som muliggjorde persontrafikk. Persontrafikk med jekter var besværlig og tidkrevende. I verste fall kunne en Trondheim-Steinkjer tur ta flere uker med en jekt.
Den første dampbåten på indre Trondheimsfjord Den første dampbåten - eller røykbåten som folk kalte dem - som ble satt i rute på indre Trondheimsfjord var hjulbåten «Nidelven», hjemmehørende i Trondheim. Den gjorde sin først tur 26. november 1850. Men trafikkgrunnlaget var lite, og skipet ble solgt i 1853.
Men enkelt skjønte betydningen av faste ruter, og den 1. mai 1855 ble Indherreds Dampskibsselskab startet (i Levanger). Deres første båt var hjulbåten «Indherred» som ble sjøsatt 7. februar 1856. «Indherred» gikk opprinnelig i rute mellom Trondheim og Sundnes, men ruten ble senere utvidet til Steinkjer. «Indherred» var tilnærmet enerådende i den indre delen av Trondheimsfjorden til 1865.
Steinkjers første dampskipsselskap Den 8. januar 1864 ble Steinkjers første dampskipsselskap stiftet: Stenkjær Dampskibsselskab. De kontraherte et 122 fot langt og 16 fot bredt propelldrevet dampskip som fikk navnet «Kong Oscar», og var det største private jerndampskip bygget i Norge til da. I slutten av januar 1865 kom «Kong Oscar « til Steinkjer for første gang og ble mottatt med stor jubel. Båten ble satt i rute mellom Trondheim og Steinkjer den 17. februar 1865.
Utover 1870-tallet økte trafikkgrunnlaget. Dette ga seg utslag i flere båter og flere rederier. Konkurransen var til tider hard. I indre del av Trondheimsfjorden var
»Nea» (1870 - 85) den mest stabile konkurrenten. «Nea»
hadde flat bunn og var spesialbygd for å betjene grunne områder også. Blant
annet fortelles det at «Nea» i august 1870 gikk under Strømbrua og
inn i Borgenfjorden og helt inn til Korsen.
På slutten av 1879 ble Levanger Dampskibsselskab stiftet og
i året etter ble dampskipet «Levanger» satt i rute.
Sommeren 1874 kjøpte Hermann Løchen på Sundnes et lite
propelldrevet dampskip «Arne» for Stenkjær Møllebrug.
»Arne» skulle hovedsaklig dekke møllas eget transportbehov, men tok
også med passasjerer, og var et supplement til den ordinære trafikk.
»Arne» var mer og mindre i virksomhet fram til 1903.
Den 7. desember 1900 gikk de aktive damskipsskapene sammen i Indherreds Aktie-Dampskibsselskab med base i Steinkjer. Selskapets første disponent var Ananias Kleven.
»Farmand» fra Nordsia Den 22. juli 1904 startet Nordsia eget damskipsselskap: Steinkjer Dampskibsselskab. Bakgrunnen var striden mellom bydelene Nordsia og Sørsia i forbindelse med jernbanestasjonens lokalisering i Steinkjer. Da både jernbanen og dampskipsekspedisjonen ble plassert på Sørsia var folket på Nordsia redde for å komme i bakleksa. Selskapet fikk bygget dampskipet «Farmand» som gikk i rute mellom Trondheim og Stenkjær Nord. Noen suksess ble ikke virksomheten. Konkurransen var hard og belegget dårlig. Våren 1909 opphørte Stenkjær Dampskibsselskab og «Farmand» ble solgt. Indherreds Aktie-Dampskibsselskab enerådende Etter dette var Indherreds Aktie-Dampskibsselskab enerådende på fjorden igjen. Selskapet fortsatte som rederi inn i neste generasjon skip – de med bensin/dieselmotorer.
Lysttur i 1837 Det første dampskipet som ble sett på Trondheimsfjorden var
det engelske «Georg Canning». Under en reisr til Arkhangelsk i 1837
måtte det på verksted i Trondheim. I den anledning ble skipet leid til en
lysttur til Steinkjer den 3. september 1837, med 60 passasjerer om bord. Skipet
vakte stor oppsikt. Røykbåten som gikk rett imot vind og strøm ble tildels
betraktet med frykt.
I Steinkjer gikk «Georg Canning» på grunn og
endel av de reisende ble så skeptiske at de tok karjolskyss tilbake til
Trondheim. De øvrige fikk imidlertid en meget hyggelig kveld i Steinkjer, der
det ble arrangert stor mottakelse og ball. Ved høyvann kom «Georg
Canning» av grunn og seilte tilbake til Trondheim i beste velgående dagen
etter.
- Relaterte bilder
- Relaterte artikler
Har du tilføyelser, korrigeringer, bilder eller andre kommentarer: send gjerne en melding til redaksjonen.
|
 |
|