Et aktivt historielag som har tatt vare på mange kulturminner og dokumentert mye historie fra Beitstad, Namdalseid og Malm.
Forening. Stiftet 23. oktober 1967. Lagets formål er å drive lokalhistorisk arbeid i bygdene Beitstad, Namdalseid og Malm (som fra gammel tid var et og samme prestegjeld, og i perioden 1846 til 1904 var en kommune.)
Det første styret
Det første styret besto av tre medlemmer fra hver bygd. Fra Beitstad: Kellrid Benum Kvam, Knut Aas og Haakon Kvam; fra Namdalseid Birger Brørs, Halvdan Holien og Ragnhild Sæther og fra Malm Petter Landsem, Otto Hansen og Per Larsen. Haakon Kvam valgt til formann.
Dokumentasjon og kulturminner
I starten var bokutgivelser en hovedoppgave. Siden 1980 har laget også gitt ut et eget årsskrift. I 1978 ble det spilt inn plate og kassett med sang og musikk fra området. Dette arbeidet er senere videreført. Laget har også tatt vare på mange kulturminner både på innmark og i utmark, alt fra gårdsrelaterte kulturminner til helleristningsfelt. Se bibliografi over Beitstaden historielags årsskrift.
Ledere
Lagets ledere har vært:
Jan Haraldsen (2000-2010)
Staal Elnan (2010-2012)
Per Harald Ressem (2012)
Bøker og skrifter gitt ut av laget
Viser og vers fra Malm (2002)
Peter Lornts Tessem. Hans liv, virke og tragiske død (2010)
Æresmedlemmer
Beitstaden Historielag har fem æresmedlemmer: Knut Aas, Elmar Aksnes, Karl Melhus, Reidar Rostad, Ragnhild Sæther, Karl Melhus, Ragnhild Sæther, Karin Talmo, Jan Haraldsen.
Forhistorien
Etableringen av laget var et resultat av lokalhistorisk arbeid som mange enkeltpersoner hadde syslet med gjennom lang tid. Blant disse var Lars Wagen som før 1900 hadde begynt å samle stoff med tanke på ei bygdebok, men døde før han ble ferdig. Peter Julius Tessem videreførte arbeidet med bygdeboka. Han døde også før han ble ferdig.
I Malm fikk Martin Landsem fullført og utgitt «Malmboka» først på 1960-tallet. Henrik Bartnes hadde i flere år arbeidet med en kommune- og allmennhistorie for de tre bygdene. For Namdalseids vedkommende hadde Sturla Brørs kommet langt med gårdshistorie for bygda.
Men det som manglet var et samordningsorgan for det lokalhistoriske arbeidet og et historielag som også kunne stå som ansvarlig utgiver for bøker og skrifter. Det var dette som førte til at syv personer: Knut Aas, Trygve Silset, Petter Landsem, Sturla Brørs, Erling Høyhilder, Kristoffer Brækken og Henrik Bartnes tok initiativ og dannet Beitstaden Historielag i 1967.
|