Steinkjerleksikonet

Steinkjerleksikonet

...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!

Blogg

Rett i fårikålgryta

2009-09-28
I helga slaktet vi en av villsauene våre, så nå blir det snart fårikål på middagsbordet. For meg var det første gang jeg var med på god, gammeldags gårdsslakting…

BLI FENALÅR: Kyndig gårdsslakting utført av Stig og Eva Lien. Søskenbarna mine i Ogndal har alltid vært litt tøffere en oss nede ved fjorden...
BLI FENALÅR: Kyndig gårdsslakting utført av Stig og Eva Lien. Søskenbarna mine i Ogndal har alltid vært litt tøffere en oss nede ved fjorden...
Årets overskudd fra sauebesetningen på Lo ble ett velfødd værlam, etter at jeg hadde solgt unna et livdyr. På lørdag måtte værlammet ”Joar” bøte med livet bak et fjøs i Ogndal, sammen med fire andre av årets lammeårgang.

Før noen beskylder meg for lovbrudd eller dyreplageri, så får jeg ile til å si at det faktisk, utrolig nok, ennå er fullt lovlig å slakte sauer sjøl til eget bruk. Det er visstnok lov å selge et tilfeldig slakt til naboen også, om han kommer forbi slakteplassen, men så er det stopp. Mattilsynet skal godkjenne alt kjøtt som tilbys for salg i markedet.

Mannen min så ikke mørkt på å partere slaktet etter at det var ferdig mørnet, men han betakket seg for selve avlivningen og for utvomming og flåing. Ikke hadde vi egnet våpen heller, så her gjaldt det å alliere seg med erfarne jaktfolk. Det fant vi i Skjevloa i Ogndal, der søskenbarnet mitt bor.

Villsauen ble satt på hestehengeren og kjørt dit, mens den bæljet bææææ av alle krefter og dundret hornet gjentatte ganger i hengerveggen. Det er mulig han hadde bange anelser for turen, men fram kom vi. Der ventet salongrifle med lyddemper. Det sa bare ”poff” – og så var vi ett skritt nærmere fårikålgryta!

Slaktinga foregikk bak fjøsnova, og kusine Eva hadde sendt vekk gubben og ungene for dagen. Nå sto hun for flåing av skrotten etter at onkel hadde vommet ut dyret etter alle kunstens regler, og konstatert at det var så mye fett på hjertet at ”Joar” trolig uansett snart ville strøket med av hjerteinfarkt.

Vi ville gjerne ha skinnfellen, så sauen måtte flås forsiktig. Det var imidlertid ikke lett med alt det fettet som skjulte seg under fellen på dyret! Vår teori om at villsauer ikke ble så lett feite falt død og maktesløs, kan en si.

Fellen skal sendes til garving – jeg har sjekket på internett og det finnes et firma i Sandvika som tar imot både sau, elg, grevling og slange (!!) til garving. Slangegarving koster kroner 390,- per meter, hvis noen lurte på det…

Mens vi skrapet fellen rein for fettrester og saltet den grundig, pratet vi om at dette var vanlig arbeid i gårdene før i tida. I dag er det mer vanlig å kjøpe fellen på Ikea og kjøttet i kjøledisken på Rema. Jeg følte meg nær naturen og kulturhistoria på en litt sånn ”katt og kaniner-aktig” måte, det må jeg innrømme. Fellen skal vi ha i en av lenestolene på stua, etter at den er garva.

Da vi kjørte hjem den dagen, hadde vi både tatt og berget et saueliv. Kopplammet ”Josefine” var med oss bak i hestehengeren, for å øke besetningen vår fra tre vinterfora søyer til fire. Josefine er en Norsk kvit sau, eller en standardsau, og hun er et slags eksperiment: Vil standardsauer bli mindre feite enn villsauer når de går på innmarksbeite? Og vil hun akseptere villsauværen Isak? Vi venter i spenning!


Leserkommentarer

Matauk og pynt

Skrevet av Gunnar E. Kristiansen, 2009-09-28 23:19:19
Artig - et litt uartig ord når man skal beskrive følelsen etter å ha lest om heimeslakting. Men så var det det vel ikke selve slaktinga jeg reagerte på heller. Mere den sekvensen om at man får kjøpt fell og kjøtt på "supern". Ferr å sei e som de e: Æ vart opp i oijnner når ein bon hi ti sæ te å haijnnel hos `om Reitan å n` svenske!! - Ja, å itj på lagje som vi sa - før. Det vil sei, føst va e vel koperative dæm sa! Vi sa Samvirsjke vi, som vaks opp i 1950-åra - å va ækt kooperatøra!
Nei, æ ferrstår itj e æ nei, ka vei de ska gå, når itj ein gong bønnra ferrstår ka som heijll på å skjer.
Men en fin beskrivelse av matauken var det.
Takk for det.
Hælsning frå `om Goijnna(r)

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Steinkjer leksikon logo
19.04.24
S
teinkjer
leksikonet
...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!
Oppslagsord

A B C D E F
G H I J K L
M N O P Q R
S T U V W X
Y Z Æ Ø Å ?
Søk
(i hele nettstedet)
 
 
Antall artikler:
3512
Antall bilder:
5333

 
 
Blogg

Rett i fårikålgryta

2009-09-28
I helga slaktet vi en av villsauene våre, så nå blir det snart fårikål på middagsbordet. For meg var det første gang jeg var med på god, gammeldags gårdsslakting…

BLI FENALÅR: Kyndig gårdsslakting utført av Stig og Eva Lien. Søskenbarna mine i Ogndal har alltid vært litt tøffere en oss nede ved fjorden...
BLI FENALÅR: Kyndig gårdsslakting utført av Stig og Eva Lien. Søskenbarna mine i Ogndal har alltid vært litt tøffere en oss nede ved fjorden...
Årets overskudd fra sauebesetningen på Lo ble ett velfødd værlam, etter at jeg hadde solgt unna et livdyr. På lørdag måtte værlammet ”Joar” bøte med livet bak et fjøs i Ogndal, sammen med fire andre av årets lammeårgang.

Før noen beskylder meg for lovbrudd eller dyreplageri, så får jeg ile til å si at det faktisk, utrolig nok, ennå er fullt lovlig å slakte sauer sjøl til eget bruk. Det er visstnok lov å selge et tilfeldig slakt til naboen også, om han kommer forbi slakteplassen, men så er det stopp. Mattilsynet skal godkjenne alt kjøtt som tilbys for salg i markedet.

Mannen min så ikke mørkt på å partere slaktet etter at det var ferdig mørnet, men han betakket seg for selve avlivningen og for utvomming og flåing. Ikke hadde vi egnet våpen heller, så her gjaldt det å alliere seg med erfarne jaktfolk. Det fant vi i Skjevloa i Ogndal, der søskenbarnet mitt bor.

Villsauen ble satt på hestehengeren og kjørt dit, mens den bæljet bææææ av alle krefter og dundret hornet gjentatte ganger i hengerveggen. Det er mulig han hadde bange anelser for turen, men fram kom vi. Der ventet salongrifle med lyddemper. Det sa bare ”poff” – og så var vi ett skritt nærmere fårikålgryta!

Slaktinga foregikk bak fjøsnova, og kusine Eva hadde sendt vekk gubben og ungene for dagen. Nå sto hun for flåing av skrotten etter at onkel hadde vommet ut dyret etter alle kunstens regler, og konstatert at det var så mye fett på hjertet at ”Joar” trolig uansett snart ville strøket med av hjerteinfarkt.

Vi ville gjerne ha skinnfellen, så sauen måtte flås forsiktig. Det var imidlertid ikke lett med alt det fettet som skjulte seg under fellen på dyret! Vår teori om at villsauer ikke ble så lett feite falt død og maktesløs, kan en si.

Fellen skal sendes til garving – jeg har sjekket på internett og det finnes et firma i Sandvika som tar imot både sau, elg, grevling og slange (!!) til garving. Slangegarving koster kroner 390,- per meter, hvis noen lurte på det…

Mens vi skrapet fellen rein for fettrester og saltet den grundig, pratet vi om at dette var vanlig arbeid i gårdene før i tida. I dag er det mer vanlig å kjøpe fellen på Ikea og kjøttet i kjøledisken på Rema. Jeg følte meg nær naturen og kulturhistoria på en litt sånn ”katt og kaniner-aktig” måte, det må jeg innrømme. Fellen skal vi ha i en av lenestolene på stua, etter at den er garva.

Da vi kjørte hjem den dagen, hadde vi både tatt og berget et saueliv. Kopplammet ”Josefine” var med oss bak i hestehengeren, for å øke besetningen vår fra tre vinterfora søyer til fire. Josefine er en Norsk kvit sau, eller en standardsau, og hun er et slags eksperiment: Vil standardsauer bli mindre feite enn villsauer når de går på innmarksbeite? Og vil hun akseptere villsauværen Isak? Vi venter i spenning!


Leserkommentarer

Matauk og pynt

Skrevet av Gunnar E. Kristiansen, 2009-09-28 23:19:19
Artig - et litt uartig ord når man skal beskrive følelsen etter å ha lest om heimeslakting. Men så var det det vel ikke selve slaktinga jeg reagerte på heller. Mere den sekvensen om at man får kjøpt fell og kjøtt på "supern". Ferr å sei e som de e: Æ vart opp i oijnner når ein bon hi ti sæ te å haijnnel hos `om Reitan å n` svenske!! - Ja, å itj på lagje som vi sa - før. Det vil sei, føst va e vel koperative dæm sa! Vi sa Samvirsjke vi, som vaks opp i 1950-åra - å va ækt kooperatøra!
Nei, æ ferrstår itj e æ nei, ka vei de ska gå, når itj ein gong bønnra ferrstår ka som heijll på å skjer.
Men en fin beskrivelse av matauken var det.
Takk for det.
Hælsning frå `om Goijnna(r)

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Mest lest
Kjerkol, Ingvild
Prost
Rossing, Sivert
Verrans kommunevåpen
Offisielle flaggdager
Kjerkol, Ole Meier
Barnas Hus
Tidstavle - forhistorisk- og historisk tid
Sist oppdatert
Johansen, Knut J.
Jernbaneundergang - Byafossen
Frøseth, Carl Monrad
Byahalla natureservat
Sunnan—Grong-banen
DH Eiendom AS
Barnas Hus
Langlie, Arthur Bernhard
Aktuelt
Bystranda (11.04.24)
Frøset hytteområde (02.04.24)
God påske! (27.03.24)
Årsmøte i Foreningen gamle Steinkjer (20.03.24)
Lølandet (10.03.24)
Flere...
...et oppslagsverk om Steinkjer
- på nett!

Redaksjonen - Tips en venn - Utskrift - Kontakt oss - - Følg Steinkjerleksikonet på Twitter - RSS feed
Creative Commons License
Steinkjerleksikonet er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse 3.0 Norge Lisens
Annonser
Annonser på Steinkjerleksikonet
Ta kontakt

Steinkjerleksikonets podkastkanal

Korte lydbilder – alltid tilgjengelig - på YouTube.
www.youtube.com/

Steinkjerarkivet

Steinkjerbilder fra historielagene i Steinkjer
www.steinkjerarkivet.no/

Egge museum

Aktiviteter og opplevelser hele året.
www.eggemuseum.no

Steinkjer bibliotek

Mye mer enn bøker!
http://steinkjer.folkebibl.no/

Kjøp Steinkjer-litteratur på nett

Foreningen gamle Steinkjer har nettbutikk med Steinkjerhistorie.
www.gamlesteinkjer.net

Steinkjerleksikonet på Facebook

Diskuter Steinkjer- leksikonet på Facebook
www.steinkjerleksikonet.no
Annonsere?
Ta kontakt